Van Persie schiet United naar zege in stadsderby bij City

Manchester United heeft dankzij een doelpunt van Robin van Persie in blessuretijd de derby bij aartsrivaal Manchester City met 3-2 gewonnen. Door de zege in de altijd beladen burenruzie loopt de formatie van Sir Alex Ferguson uit naar een voorsprong van zes punten op de landskampioen.

Van Persie schiet United naar zege in stadsderby bij City

In de 92ste minuut schoot Van Persie via het been van Samir Nasri raak uit een vrije trap. De treffer was het sluitstuk van een zeer vermakelijke, maar bij tijd en wijle agressieve, derby.

Met Van Persie in de basis had Manchester United op bezoek bij de aartsrivaal maar een kwartier nodig om de ban te breken. De Oranje-international bediende met zijn borst Ashley Young, die na een rush Wayne Rooney kon aanspelen. De spits van United besloot met een verdekt schot, dat buiten het bereik van doelman Joe Hart in het doel rolde.

Snel na het openingsdoelpunt kreeg City nog twee tegenvallers te verwerken. Eerst moest aanvoerder Vincent Kompany door een blessure plaats maken voor Kolo Touré. Kort daarna sloeg Rooney opnieuw toe. Hij schoof de bal in de lange hoek: 0-2. Dat was tevens zijn honderdvijftigste Premier League-doelpunt.

Na de onderbreking hield United, bij wie Alexander Büttner niet bij de selectie zat, het precies een kwartier vol zonder schade op te lopen. Aan de 2-1 van Yaya Touré ging wel een curieus moment vooraf. Een geldige treffer van Young werd immers ten onrechte afgekeurd. Na een enorme knal van Van Persie schoot Young de van de paal terugspringende bal in het lege doel. Volgens arbiter Martin Atkinson deed hij dat vanuit buitenspelpositie. Dat bleek een foutieve beslissing. Extra pijnlijk was dat een minuut later Touré de bal in de lange hoek schoof.

De aansluitingstreffer bleek de aanzet voor een stevig offensief van City. Met enig fortuin bleef United aanvankelijk overeind. Een knal van David Silva belandde via doelman David De Gea op de lat, al had de Spaanse goalie maar weinig weet van zijn knappe redding.

Mede door het inbrengen van Edin Dzeko en eerder al Carlos Tévez (die de boze en tegenvallende Mario Balotelli verving) werd de druk op United te groot. Pablo Zabaleta zorgde voor de gelijkmaker door een afvallende bal knap in het doel te schieten. Die goal bleek zonder waarde door de elfde seizoenstreffer van Van Persie.

Door de late goal van Van Persie bedraagt het gat tussen United en City nu zes punten en neemt de druk op City-coach Roberto Mancini grote vormen aan. In de tumultueuze slotfase kreeg Rio Ferdinand bij het vieren van de winnende treffer nog een vanuit het publiek gegooid muntje op zijn hoofd waardoor hij de laatste seconden al bloedend uitspeelde, moest Hart een het veld opstormende fan tegenhouden en kwam Tévez nog goed weg dat zijn natrappende actie niet met rood werd bestraft.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's