Van Persie ligt op koers om kunststukjes te herhalen

Robin van Persie ligt door zijn doelpunt van zondag namens Manchester United tegen Liverpool (2-1) op koers om net als vorig seizoen topscorer van de Premier League te worden. Als aanvoerder van Arsenal waren dertig doelpunten in 2011/12 voldoende om topscorer én Speler van het Jaar in de Premier League te worden. Dat ligt ook dit seizoen weer in het verschiet.

Van Persie ligt op koers om kunststukjes te herhalen

Als Van Persie zijn huidige moyenne voortzet komt hij aan het eind van het seizoen in de buurt van zijn dertig competitiegoals van afgelopen jaargang. Momenteel is Van Persie na 22 speelronden topscorer met zeventien doelpunten. Een jaar geleden stond RVP na evenveel duels al op negentien doelpunten, maar als hij zijn huidige gemiddelde van 0,78 doelpunt per wedstrijd voortzet komt hij uit op 29 dan wel dertig goals.

Dat Van Persie op koers ligt om opnieuw de dertig treffers te halen, is vooral te danken aan zijn productie in de laatste twee maanden. Gerekend vanaf de veertiende speelronde op 28 november was hij in negen duels negen keer trefzeker (zie onderstaande grafiek).

Goal van Persie = zegeHet succes van United is verweven met de productiviteit van Van Persie, want telkens als hij scoort winnen The Mancunians. Als Van Persie en United hun huidige vorm vasthouden lijkt de landstitel daarom een onvermijdelijke prooi voor The Red Devils. De voorsprong op titelconcurrent Manchester City bedraagt momenteel zeven punten. Vorig seizoen was een dergelijk gat echter niet voldoende om City van het kampioenschap af te houden. Afgelopen weekend uitte Arsenal-manager Arsène Wenger nog zijn frustratie over het vertrek van Van Persie. De Fransman voorzag al meteen dat Manchester United met Van Persie in de spits onbedreigd op de landstitel zou afstevenen. 'Hij is een van de beste spitsen ter wereld, je weet dat hij zijn doelpunten zal maken.'

Als Van Persie met dezelfde regelmaat blijft scoren, ligt niet alleen de landstitel maar ook de topscorerstitel binnen handbereik. Een moment van verslapping kan echter fataal zijn. Suarez scoorde voor Liverpool ook al vijftien keer, terwijl de onlangs van Newcastle United naar Chelsea overgestapte Demba Ba en Swansea City-revelatie Michu op dertien doelpunten staan.

Mochten de topscorerstitel en de landstitel aan het eind van het seizoen daadwerkelijk ten prooi vallen aan Van Persie en Man United, dan lijkt een nieuwe uitverkiezing tot Speler van het Jaar onvermijdelijk. In onderstaand kader het bewijs dat de 29-jarige Oranje-international hard op weg is om zijn kunststukje van vorig seizoen te herhalen. (Tim Vos)
Uitleg bij lijngrafiek: Beweeg met je muis over bovenstaande afbeelding om de productie van Van Persie per seizoen te bekijken.

Je kunt met je muis in de lijngrafiek ook een selectie van een periode in het seizoen maken om nader in te zoomen op de totalen in die fase. Klik vervolgens op toon alles om de selectie weer ongedaan te maken.

Je kunt ook het verloop van de spelers afzonderlijk bekijken door een of meer van de drie gekleurde blokjes in de legenda weg te klikken.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's