Het is Bert van Marwijk niet gelukt om dinsdag goede zaken te doen met de Verenigde Arabische Emiraten in de strijd om een WK-ticket. Zeljko Petrovic wist met Irak ook niet te winnen.

Iran
Iran
1 - 0
Ver. Arab. Emir.

Iran was mede dankzij de zo stabiele defensie al zeker van WK-deelname. Het land van Feyenoorder Alireza Jahanbakhsh incasseerde in de vorige zeven groepswedstrijden slechts twee goals en leed slechts één keer puntenverlies (1-1 tegen Zuid-Korea). De verdediging van Iran bleef dinsdag tegen de ploeg van Van Marwijk opnieuw overeind.

Van Marwijk zag dat zijn ploeg wel veel meer balbezit had, maar het lukte niet om die dominantie om te zetten in een voorsprong. Vlak voor rust sloeg Iran toe. FC Porto-aanvaller Mehdi Taremi zorgde voor de 1-0 en groeide met die goal ook uit tot matchwinner. Van Marwijk en co staan nog wel derde in Groep A, een plek die aan het einde van de poulefase recht geeft op deelname aan de play-offs voor een WK-ticket.

Libanon
Libanon
1 - 1
Irak
Irak

Irak heeft nagelaten om een cruciale zege te boeken in de strijd om een WK-ticket. Opnieuw slaagde Zeljko Petrovic er niet in zijn eerste succes te boeken als opvolger van Dick Advocaat. Ayman Hussein zette Irak nog wel op voorsprong, maar die was nog voor rust verdwenen. Maher Sabra tekende voor de gelijkmaker voor Libanon en daarmee ook voor de eindstand.

Door het resultaat blijft Irak vijfde in Groep A van de Aziatische WK-kwalificatie. De nummers één en twee, Iran en Zuid-Korea plaatsen zich direct. Nummer drie wacht een barrage om de hoop op WK-deelname te houden. Voor Irak begint de tijd te dringen om in te lopen. Het gelijkspel tegen Libanon betekent in dat opzicht een gemiste kans.