'Van Marwijk geloofwaardig door selecteren schoonzoon'

Het was al een punt van discussie op het moment dat Bert van Marwijk werd aangesteld als bondscoach en onlangs toen de selectie van het Nederlands elftal voor de oefeninterland tegen Rusland werd bekendgemaakt was het natuurlijk weer actueel. Mag een bondscoach zijn eigen schoonzoon selecteren? Het is al overal geroepen en gezegd: Van Marwijk stelt zich hiermee kwetsbaar op. Mark van Bommel (foto) is de achilleshiel van de bondscoach…

'Van Marwijk geloofwaardig door selecteren schoonzoon'

Is dat eigenlijk wel zo? Van Bommel is inmiddels 31 jaar en begonnen aan zijn derde seizoen bij Bayern München. Zijn coach Jürgen Klinsmann maakte hem enkele weken geleden aanvoerder van de ploeg en de Limburger is de eerste buitenlander in 108 jaar die deze eer te beurt valt. Het is een blijk van vertrouwen van de ex-bondscoach van Duitsland, net zoals al die andere trainers ook altijd vertrouwen hebben gehad in de extra kwaliteiten van Mark van Bommel. Erik Gerets en Guus Hiddink bij PSV, Frank Rijkaard en Henk ten Cate bij Barcelona, Otmar Hitzfeld bij Bayern München.

Louis van Gaal was de eerste bondscoach die hem selecteerde voor het Nederlands elftal, daarna stelde ook Dick Advocaat hem altijd op in zijn Oranje. Goed beschouwd was er maar één trainer die via de pers een nationale discussie voerde over de tekortkomingen van Van Bommel: Marco van Basten. In feite heeft diezelfde coach karaktermoord gepleegd op een speler die voordat hij te maken had met deze oefenmeester nog de beste middenvelder was van het land. In 2004 was Van Bommel nog de onbetwiste leider van PSV. Iemand die in feite veel te lang was blijven hangen in Nederland, iemand die snakte naar een nieuwe uitdaging in het buitenland.

Met PSV had hij in zes jaar vier landstitels en een KNVB-beker veroverd. Hij werd in het seizoen 1998/99 gekozen tot Talent van het Jaar, terwijl hij in 2001 en 2005 door zijn eigen collega-profs werd benoemd tot Nederlands Voetballer van het Jaar. Diezelfde Van Bommel won in 2006 de Champions League met Barcelona. Een seizoen later werd hij door de fans van zijn nieuwe club Bayern München gekozen to Speler van het Jaar. En vorig seizoen werd hij landskampioen van Duitsland en won hij de Duitse beker.

Kan een bondscoach zijn schoonzoon selecteren? Goed beschouwd klopt die vraag dus niet. Die vraag zou eigenlijk moeten zijn: mag een bondscoach een van zijn potentiële topspelers niet selecteren louter en alleen omdat het zijn schoonzoon is? In feite had Bert van Marwijk zich pas kwetsbaar opgesteld wanneer hij Van Bommel níét had geselecteerd. Hij was zelfs ongeloofwaardig geweest als hij een speler die wat kan toevoegen aan Oranje niet had uitgenodigd omdat het toevallig familie van hem was. Dat had veel meer over de persoonlijkheid van de bondscoach gezegd.

Nog voordat er een bal is getrapt wordt de captain van Bayern München al gewogen en in sommige gevallen al veroordeeld. Uiteindelijk maakt dat vooral één ding duidelijk. Bert van Marwijk kan blijkbaar beter en onafhankelijker omgaan met deze kwestie dan een heleboel andere Nederlanders. Zijn geloofwaardigheid wordt pas op de proef gesteld wanneer Van Bommel onder de maat presteert in Oranje en hij toch de voorkeur krijgt boven andere spelers. Dat is het enige criterium waarop het functioneren van de bondscoach mag worden beoordeeld. Mark van Bommel heeft dan ook maar één opdracht in Oranje. Hij krijgt het vertrouwen en een kans. Hij moet die kans alleen maar pakken.

Taco van den Velde

Bekijk hier al onze video's