Van Hooijdonk helpt NAC op droomavond aan ontsnapping

NAC Breda heeft de lastige 'uitwedstrijd' tegen een op papier ijzersterk Jong AZ in de slotfase naar zich toegetrokken. De grote man werd Sydney van Hooijdonk, de negentienjarige invaller die onder toeziend oog van zijn vader Pierre zijn eerste twee doelpunten in het betaald voetbal maakte.

Jong AZ
Jong AZ
1 - 2
NAC Breda
NAC Breda

NAC Breda snakte naar een overwinning na de nederlaag op bezoek bij FC Volendam en het gelijkspel in eigen huis tegen Jong FC Utrecht. Die drie punten zouden tegen Jong AZ gepakt moeten worden. Bij het bekijken van de opstellingen bleek echter dat de formatie van Ruud Brood daar maandagavond een flinke kluif aan zou hebben. Bij de Alkmaarse beloften (die vanwege de problemen met het AFAS Stadion maandag speelden in Almere) speelden onder meer met Yukinari Sugawara, Zakaria Aboukhlal, Ferdi Druijf, Albert Gudmundsson en Pantelis Hatzidiakos mee.

De Bredanaars kregen voor rust de eerste grote kans via Finn Stokkers, maar het was Jong AZ dat met een voorsprong de rust in ging. Druijf kopte in eerste instantie op de paal, maar Tijjani Reijnders was er in de rebound als de kippen bij om de 1-0 te verzorgen. Mounir El Allouchi was namens NAC nog wel dicht bij de 1-1 voor rust, maar zijn poging spatte uiteen op de lat. Die lat bleek ook in de tweede helft een grote sta-in-de-weg, want ook Andrija Filipovic raakte het aluminium nadat Arno Verschueren zijn poging al van de lijn gehaald zag worden.

Net toen het leek dat NAC weer puntenverlies zou gaan lijden, stond Van Hooijdonk op. De lange spits was in de 69ste minuut ingevallen voor Roger Riera en kopte twee minuten later al knap de gelijkmaker binnen, op aangeven van El Allouchi. De jongeling vierde die goal zeer uitbundig, maar het feest werd in de 82ste minuut helemaal compleet. Met zijn tweede goal van de avond (en van zijn carrière) bezorgde hij NAC de broodnodige zege.