Van Dijk schlemiel in krankzinnige slotfase tegen Spurs

Liverpool en Tottenham Hotspur hebben elkaar zondag in een spectaculair Premier League-duel uiteindelijk in evenwicht gehouden. Na wondergoals van Victor Wanyama en Mohamed Salah gaf de ploeg van Jürgen Klopp de zege in de slotseconden uit handen door een overtreding van Virgil van Dijk (2-2).

De ploegen deden wat er op voorhand van ze werd verwacht: vermaken. In de derde minuut kon het thuispubliek al juichen. Na voorwerk van Sadio Mané en Roberto Firmino en een ongelukkige tussenkomst van Eric Dier prikte Mohamed Salah zijn twintigste doelpunt van het seizoen binnen. Spurs richtte zich na een moeizaam begin op, maar kreeg mede door het uitstekende defensieve werk van Van Dijk en Dejan Lovren niet gelijk mogelijkheden.

Bovendien lag het tempo erg hoog. Het was dan ook veelzeggend dat Tottenham pas in de veertigste minuut de eerste doelpoging loste. Na de onderbreking was het optreden van de uitploeg overtuigender en kwamen ook de kansen. Heung-min Son stuitte op Loris Karius en Harry Kane miste een enorme mogelijkheid door de bal recht op de Liverpool-doelman te koppen.

Met Wijnaldum als invaller in de ploeg kreeg Liverpool niet meer grip op het duel dan daarvoor. Spurs bleef dreigend. De opzichtige schwalbe van Dele Alli in het strafschopgebied bleek niet het juiste middel om langszij te komen, want hij kreeg geel voor die actie. Invaller Victor Wanyama brak het verzet wel, op geweldige wijze. De middenvelder stond net in het veld toen hij een kanonskogel tegen de touwen joeg.

De Spurs-spelers bejubelen Victor Wanyma na zijn weergaloze streep.

Karius, die al slecht wegwerkte bij de gelijkmaker, leek uit te groeien tot de schlemiel van Liverpool. Kane werd in het strafschopgebied geschept door de doelman. Maar de doelman nam revanche door de inzet van Kane vanaf de stip, recht door het midden, te stoppen.

De blessuretijd vormde een knallende slotstuk van de wedstrijd. Salah dribbelde op heerlijke wijze door de Spurs-defensie en punterde fraai raak, waardoor Liverpool alsnog met de winst aan de haal leek te gaan. Maar Kane bezorgde de bezoekers in de slotseconden alsnog een punt. Van Dijk ging in de fout met een onhandige overtreding op Erik Lamela, waarna Kane bij zijn tweede poging wel raak schoot vanaf elf meter.

Door de remise is Chelsea uiteindelijk de lachende derde in de strijd om Europees voetbal. De club uit Londen komt maandag nog in actie, op bezoek bij Watford, en kan dan Liverpool weer van de derde plek stoten.