Van Dijk gaat Van der Sar voorbij, Van Gaal op gelijke hoogte met Advocaat

Reacties

Nederland speelt zaterdag voor het eerst een WK-wedstrijd tegen de Verenigde Staten. De vriendschappelijke balans slaat uit in het voordeel van Oranje, maar lukt het ook in Qatar? VI zette enkele cijfers en feiten op een rij.

Van Dijk gaat Van der Sar voorbij, Van Gaal op gelijke hoogte met Advocaat
© Pro Shots
Nederland
Nederland
3 - 1
Verenigde Staten
Verenigde Staten

• Het Nederlands elftal speelt dus voor het eerst 'om het echie' tegen de Verenigde Staten. Vijf keer eerder stonden beide landen vriendschappelijk tegenover elkaar. Nederland won vier keer, maar de laatste wedstrijd was een prooi voor Team USA. Onder leiding van Guus Hiddink leek Oranje in 2015 op weg naar een comfortabele overwinning, maar door late doelpunten van John Brooks, Danny Williams en Bobby Wood viel het interlanddebuut van Davy Pröpper in de slotfase in het water (3-4).

• Virgil van Dijk draagt tegen de Verenigde Staten normaal gesproken voor de 37ste keer de aanvoerdersband van het Nederlands elftal. Daarmee passeert de verdediger van Liverpool Edwin van der Sar, die zich 36 keer de captain van Oranje mocht noemen. Van Dijk komt op gelijke hoogte met Harry Dénis, in de jaren twintig van de vorige eeuw een van de bekendste Nederlandse voetballers. Alleen Frank de Boer (71 keer), Ruud Krol (45 keer) en Ruud Gullit (41 keer) droegen de band vaker.

• Cody Gakpo verkeert dit WK in bloedvorm en scoorde al drie keer. In de historie lukte slechts zeven Nederlandse spelers dat vaker op een mondiale eindronde. Met zeven WK-doelpunten voert Johnny Rep de ranglijst aan. Dennis Bergkamp, Rob Rensenbrink, Arjen Robben, Wesley Sneijder en Robin van Persie kwamen tot zes doelpunten. Johan Neeskens maakte er vijf, waaronder eentje in de WK-finale van 1974. Lukt het Gakpo om de tweevoudig finalist te evenaren of passeren?

Cody Gakpo (rechts) kan op gelijke hoogte komen met Johan Cruijff, terwijl Daley Blind juist Ronald Koeman kan passeren.
Cody Gakpo (rechts) kan op gelijke hoogte komen met Johan Cruijff, terwijl Daley Blind juist Ronald Koeman kan passeren.

• Van Gaal is recordhouder wat betreft het aantal wedstrijden als Oranje-bondscoach op een WK. Het afsluitende groepsduel met Qatar was zijn tiende wedstrijd op het mondiale eindtoernooi. Opvallend is dat Oranje onder Van Gaal nog nooit verloor op een WK. Zeven keer won Nederland, drie keer eindigde een wedstrijd in een gelijkspel. De uitschakeling van Nederland in 2014 in Brazilië volgde na een verloren strafschoppenserie tegen Argentinië.

• Overigens kan Van Gaal een plekje stijgen op de ranglijst van bondscoaches met de meeste interlands. De wedstrijd tegen de Verenigde Staten wordt de 62ste interland onder leiding van de Amsterdammer. Dat zijn er net zo veel als nummer twee Dick Advocaat. Daarbij moet worden aangetekend dat Van Gaal een hoger winstpercentage kan overleggen. De nummer één op de lijst, Bob Glendenning, is voor de huidig bondscoach niet meer te achterhalen. De Brit coachte liefst 87 wedstrijden van Oranje.

Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO. Nu 50% korting op VI PRO. De eerste 3 maanden voor slechts €4,99

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.
Word nu lid van VI PRO
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.