Van Dijk en Wijnaldum winnen Champions League met Liverpool

Reacties

Liverpool heeft zaterdagavond voor de zesde keer in de historie de Champions League gewonnen. The Reds waren in de finale in Madrid te sterk voor Tottenham Hotspur. Mohamed Salah en Divock Origi bezorgden de ploeg van manager Jürgen Klopp de felbegeerde Cup met de Grote Oren.

Van Dijk en Wijnaldum winnen Champions League met Liverpool
Tottenham Hotspur
Tottenham Hotspur
0 - 2
Liverpool
Liverpool

Zowel Virgil van Dijk als Georginio Wijnaldum had een basisplaats bij Liverpool, bij Tottenham Hotspur maakte spits Harry Kane na een kleine twee maanden revalideren van een enkelblessure zijn rentree. Ajax-kwelgeest Lucas Moura begon daardoor op de reservebank. Voor aanvang van de eindstrijd in Wanda Metropolitano klonk er een minuut applaus voor de overleden José Antonio Reyes.

De Champions League-finale kende een spectaculair begin. Sadio Mané kreeg de bal al vroeg in het strafschopgebied van Tottenham en zag Moussa Sissoko tegenover zich. De Fransman stak zijn arm uit om een ploeggenoot te coachen, maar kreeg de voorzet van Mané daar ongelukkig tegenaan geschoten. Arbiter Damir Skomina twijfelde niet en wees naar de stip. Danny Makkelie, de VAR van dienst, keurde die beslissing goed, waardoor Liverpool al na 21 seconden een strafschop kreeg.

Uitgerekend Mohamed Salah ging achter de bal staan. De Egyptenaar was vorig seizoen ontroostbaar toen hij in de Champions League-finale al vroeg van het veld moest na een botsing met Real Madrid-aanvoerder Sergio Ramos. Salah kende zaterdag echter geen enkele twijfel en knalde de bal hard door het midden binnen, al zat Hugo Lloris er niet ver vandaan: 0-1.

Mohamed Salah opent de score vanaf de strafschopstip.
Mohamed Salah opent de score vanaf de strafschopstip.

De goal van Salah – de op twee na snelste ooit in de Champions League-finale – bezorgde Liverpool een droomstart. De ploeg van Klopp trok zich daarna iets meer terug en liet het initiatief aan Tottenham. De Londenaren hadden beduidend meer balbezit, maar hadden grote moeite om door de goed georganiseerde defensie van Liverpool heen te spelen.

Beide ploegen waren bovendien opvallend slordig, waardoor de eerste helft niet bol stond van de kansen. Tottenham leverde zelfs niet één schot op doel in het eerste bedrijf, Liverpool was wat dat betreft gevaarlijker. Andrew Robertson was er met een pegel van afstand nog het dichtst bij, maar Lloris redde prima. Schoten van Trent Alexander-Arnold en Christian Eriksen gingen naast.

Na rust kwam Tottenham iets beter voor de dag. Dele Alli kreeg een kleine tien minuten na de hervatting bijna een enorme kans, maar Alexander-Arnold liep hem op het moment suprême in de weg. Daarna sloegen beide managers aan het wisselen. Met Divock Origi en Lucas Moura kwamen de twee grote helden uit de halve finale het veld in. Wijnaldum, die andere hoofdrolspeler bij het Wonder van Anfield, ging er juist vanaf. Hij werd in minuut 62 vervangen door James Milner.

Virgil van Dijk speelde een sterke wedstrijd en had weinig moeite met Harry Kane.
Virgil van Dijk speelde een sterke wedstrijd en had weinig moeite met Harry Kane.

De ervaren Engelsman kreeg niet veel later een flinke kans op de 0-2 voor Liverpool. Milner kreeg de bal van Mané en schoof de bal vanaf de rand van het zestienmetergebied centimeters naast. Alli leverde in de 73ste minuut dan eindelijk het eerste schot op doel voor Spurs, maar zijn wippertje was niet hoog genoeg om Alisson te passeren. Heung-Min Son en Lucas dwongen de Braziliaan daarna tot een moeilijkere redding, maar hij hield zijn doel schoon.

Met supersub Fernando Llorente binnen de lijnen begon Tottenham aan een slotoffensief. De ploeg van Mauricio Pochettino sloeg dit seizoen al zo vaak toe in de laatste minuten en was er ook deze keer dichtbij. Eriksen zocht de verre hoek met een vrije trap, maar Alisson zat er goed bij. Aan de andere kant was Liverpool wél doortastend. De Belgische invaller Origi kreeg de bal wat gelukkig voor zijn voeten uit een hoekschop en schoot hem diagonaal langs Lloris in de verre hoek: 0-2. De 24-jarige spits groeide zo opnieuw uit tot held van Liverpool.

Liverpool trok de zege over de streep en kroonde zich zo tot koning van Europa. The Reds namen zodoende revanche voor de verloren finale van afgelopen jaar. Voor Klopp was het ook speciaal: hij verloor zijn voorgaande zes finales als trainer, maar mocht nu eindelijk de trofee optillen. Van Dijk en Wijnaldum volgen Arjen Robben op, de Bayern München-aanvaller was in 2013 de laatste Nederlander die de Champions League won.

'Van Dijk speelde een goede finale en beleeft jongensdroom'
'Zo is het een prachtig seizoen voor Liverpools vierde spits Origi'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Liverpool
Meer over Liverpool
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.