Van Dijk, De Jong en De Ligt in voetsporen ander Oranje-trio

Reacties

De volledige uitslag van de FIFA-verkiezing voor Wereldvoetballer van het Jaar is nog niet eens bekend, maar nu al is duidelijk dat Virgil van Dijk, Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt Nederlandse voetbalhistorie hebben geschreven.

Van Dijk, De Jong en De Ligt in voetsporen ander Oranje-trio

Het is namelijk voor het eerst sinds 1992 dat er drie Nederlanders zitten bij de toptien van de jaarlijkse FIFA-verkiezing. Destijds werd Marco van Basten de opvolger van Lothar Matthäus, in 1991 de eerste winnaar in de geschiedenis van de FIFA World Player of the Year-award. Dennis Bergkamp eindigde namens Ajax als zevende, de toen net als Van Basten voor AC Milan actieve Frank Rijkaard als achtste.

Van Basten werd 27 jaar geleden uitgeroepen tot Wereldvoetballer van het Jaar na zijn cijfermatig beste Serie A-seizoen voor Milan. Met 25 goals werd San Marco topscorer namens de ongeslagen kampioen van Italië. Later dat jaar scoorde de destijds 28-jarige spits vier keer tegen IFK Göteborg in de nog maar net opgerichte Champions League, waaronder een keer met een majestueuze omhaal.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Rijkaard maakte net als Van Basten (en Ruud Gullit) deel uit van dat ijzersterke Milan-elftal, terwijl Bergkamp dat jaar een groot aandeel had in de UEFA Cup-winst van Ajax door zes keer te scoren. Het drietal was ook lid van het Nederlands elftal dat op het EK in Zweden als titelverdediger strandde in de halve finale door na penalty's van de latere Europees kampioen Denemarken te verliezen.

Sindsdien eindigden er nog wel de nodige Nederlanders bij de beste tien van de prestigieuze prijs van de wereldvoetbalbond, maar altijd maximaal twee in één jaar. Bergkamp werd in respectievelijk 1993 en 1998 vergezeld door Ronald Koeman en Edgar Davids, deze eeuw slaagden alleen Robin van Persie en Arjen Robben daarin in 2013. Robben was in 2014 ook de laatste Nederlander in de toptien.

Het is in de historie van de FIFA-verkiezing niet uniek dat drie of meer spelers namens een land bij de beste tien voetballers ter wereld zitten. Vorig jaar was dat bijvoorbeeld nog het geval, toen Kylian Mbappé, Antoine Griezmann en Raphaël Varane werden onderscheiden na het winnen van de wereldtitel met Frankrijk. In 2014 leverde wereldkampioen Duitsland zelfs vier spelers.

Nederlanders in toptien FIFA-verkiezing

Jaar Speler Club Positie
2014 Arjen Robben Bayern 4de
2013 Robin van Persie Man Utd 7de
2013 Arjen Robben Bayern 8ste
2012 Robin van Persie Arsenal/Man Utd 9de
2010 Wesley Sneijder Inter 4de
2004 Ruud van Nistelrooy Man Utd 9de
2003 Ruud van Nistelrooy Man Utd 6de
2000 Patrick Kluivert Barcelona 9de
1998 Dennis Bergkamp Arsenal 7de
1998 Edgar Davids Juventus 8ste
1997 Dennis Bergkamp Arsenal 3de
1994 Dennis Bergkamp Inter 7de
1993 Dennis Bergkamp Ajax/Inter 3de
1993 Ronald Koeman Barcelona 8ste
1992 Marco van Basten AC Milan 1ste
1992 Dennis Bergkamp Ajax 7de
1992 Frank Rijkaard AC MIlan 8ste
1991 Marco van Basten AC Milan 5de
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.