Van der Venne bezorgt grote liefde TOP dreun én eigenaardige statistiek

Voor de vijfde keer in zes competitiewedstrijden is een duel van TOP Oss dit seizoen in 2-1 geëindigd. De Brabanders leken op weg naar een goed resultaat tegen Go Ahead Eagles, maar middenvelder Richard van der Venne (nota bene geboren in Oss en ex-publiekslieveling van TOP) toonde zich namens de bezoekers onverbiddelijk.

TOP Oss
TOP Oss
1 - 2
Go Ahead Eagles

De thuisploeg van trainer Klaas Wels was vorig seizoen nog een van de verrassingen van de Keuken Kampioen Divisie, maar begon deze jaargang bepaald niet foutloos. Na een zege op Jong Ajax in de openingswedstrijd werd er doelpuntloos gelijkgespeeld tegen De Graafschap en verloren van Jong FC Utrecht, Jong AZ en Roda JC Kerkrade. Zowel bij die ene zege als bij alledrie de nederlagen stond er een eindstand van 2-1 (of 1-2) op het bord. Het was wat dat betreft dan ook logisch dat TOP ook dit keer met die cijfers onderuit ging.

Daar leek het halverwege overigens nog niet op. TOP was voor rust de betere ploeg, wat resulteerde in de verdiende voorsprong. Go Ahead-goalie Hobie Verhulst wilde een hoge bal vangen, maar TOP-middenvelder Lars Hutten sprong hinderlijk met hem mee, waardoor de onfortuinlijke Verhulst de bal in zijn eigen doel werkte. Na rust drongen de bezoekers wat meer aan, in het laatste halfuur kregen de Deventenaren dan ook loon naar werken.

Het was uitgerekend Van der Venne die zijn grote liefde de das om deed. De geboren en getogen Ossenaar (hij woont nog steeds in de Brabantse stad) die TOP iets meer dan een jaar geleden verruilde voor Go Ahead schoot in de 62ste en 66ste minuut raak. Eerst volleerde hij de bal via de handen van TOP-keeper Ronald Koeman junior binnen, kort daarna scoorde hij in twee instanties.

Daarmee bezorgde hij de club uit 'zijn' stad een fikse domper, maar voor zijn eigen werkgever was het goed en welkom nieuws. De ploeg van trainer Jack de Gier modderde maar wat aan in de grijze middenmoot, maar heeft door de zege voorzichtig aansluiting gevonden bij de subtop.