Van der Vaart helpt Oranje over drempel tegen Estland

Het Nederlands elftal heeft in de Amsterdam Arena ook de vijfde kwalificatiewedstrijd op weg naar het WK 2014 in Brazilië gewonnen. Oranje kwam tegen Estland pas in de tweede helft op gang. De na 35 minuten voor de geblesseerde Wesley Sneijder ingevallen Rafael van der Vaart brak vlak na de rust de ban, waarna Robin van Persie en Ruben Schaken er nog 3-0 van maakten.

Nederland had in de eerste helft moeite om het Estland lastig te maken. Veelzeggend was dat Konstantin Vassiljev voor rust voor het gevaarlijkste moment zorgde door doelman Kenneth Vermeer tot twee keer toe onder vuur te nemen. De keeper van Ajax, die de voorkeur kreeg boven Maarten Stekelenburg, reageerde echter goed op beide inzetten.

Arjen Robben was op de linkerflank met enkele geslaagde rushes en voorzetten de beste man aan de kant van Oranje, maar zijn ploeggenoten sprongen slordig om met zijn voorwerk. Zo liet Kevin Strootman de bal na uitstekend voorwerk van Robben van zijn voet springen en hielp zo een enorme kans om zeep.

Ook Wesley Sneijder, die voor het eerst sinds 11 september weer in de basis begon van Oranje, kon het openingsdoelpunt vanaf zijn favoriete -positie niet forceren. Na vijf minuten loste hij van afstand het eerste schot op het doel van Estland en twintig minuten later kreeg hij na terugleggen van Robin van Persie een goede mogelijkheid, maar beide pogingen verdwenen niet binnen de palen. Sneijder speelde opvallend ver naar voren – bijna als een tweede spits achter Van Persie – en kon daardoor regelmatig de combinatie aangaan met de aanvaller van Manchester United. Dat leek na een half uur ook de openingsgoal op te leveren, maar Van Persie haalde de trekker over in buitenspelpositie. Tot overmaat van ramp blesseerde Sneijder zich bij die actie aan zijn lies door ongelukkig terecht te komen bij zijn balaanname.

Met zijn vervanger Rafael van der Vaart kon Oranje Estland ook in de laatste tien minuten niet verder naar achter drukken. Robben was na een sterke dribbelactie nog het dichtst bij de 1-0, maar de vleugelspits van Bayern München schoot vanuit een lastige hoek voorlangs. Eerder had hij met een indraaiende vrije trap ook al gevaar gesticht. Stefan de Vrij kwam echter net tekort om binnen te knikken.

Meteen na rust was de ban dan toch gebroken. Daryl Janmaat speelde Van der Vaart aan in het zestienmetergebied, die al vallend tussen twee Estse verdedigers een gaatje vond en scoorde. Vlak daarna kreeg ook Van Persie zijn eerste twee kansen, maar hij kopte recht in de handen van Sergei Pareiko en daarna mikte hij uit een voorzet van Janmaat te hoog met zijn zwakkere rechterbeen. Toen de rechtsback van Feyenoord Van Persie in de 72ste minuut andermaal bediende verscheen de 2-0 wel op het scorebord, omdat Van Persie ditmaal met links afwerkte (foto boven). Ruben Schaken maakte er in de 84ste minuut vanuit een moeilijke hoek nog 3-0 van uit een voorzet van Van Persie. De rechtsbuiten van Feyenoord was tien minuten daarvoor in het veld gekomen voor de vrijwel onzichtbare Jeremain Lens. Zijn treffer betekende het 1500ste doelpunt in de historie van Oranje.

Een paar minuten voor de goal van Schaken had ook Estland een uitgelezen mogelijkheid gekregen om te scoren, maar oog in oog met Vermeer schoot de aan de buitenspelval ontsnapte Martin Vunk over. De reeks van Oranje, dat al meer dan duizend minuten zonder tegendoelpunten is in WK-kwalificatiewedstrijden op eigen bodem, hield daardoor stand.

Door de uiteindelijk nog redelijk overtuigende 3-0 zege blijft het Nederlands elftal koploper in Groep D met de perfecte score van vijftien punten uit vijf duels. Bovendien won het voor de vijftiende keer op rij een kwalificatieduel in aanloop naar een EK of WK. <br /><br />

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.