Van Bronckhorst met Rangers na penalty's onderuit in Europa League-finale

Eintracht Frankfurt heeft woensdagavond ten koste van Rangers FC de Europa League gewonnen na het nemen van strafschoppen. Na reguliere speeltijd en verlenging stond het 1-1 in Sevilla, Frankfurt nam de penalty's vervolgens beter. Voor Frankfurt is het de eerste Europese prijs sinds 1980.

Eintracht Frankfurt
ns
1 - 1
Glasgow Rangers

Rangers en Frankfurt zijn niet (meer) gewend aan Europese finales en het was duidelijk dat de spanning op de benen stond. In de eerste helft kregen beide teams kansen, maar de keepers werden niet aan het zweten gebracht. De finale brak pas echt open in het eerste kwartier van de tweede helft. In de 57ste minuut nam Rangers de voorsprong, na geklungel achterin bij Frankfurt. Djibril Sow kopte verkeerd, Tuta gleed daarna uit en Joe Aribo profiteerde.

Tot een knock-out leidde dit niet. Integendeel: Frankfurt zette aan en kreeg grote kansen. Daichi Kamada profiteerde juist niet van een fout achterin bij Rangers, maar in de zeventigste minuut viel de gelijkmaker alsnog. Voormalig FC Groningen-speler Filip Kostic leverde een puntgave voorzet af, Rafael Borré werkte daarna van dichtbij binnen voor de 1-1.

Het leidde tot een groot feest in het stadion van Frankfurt, waar tienduizenden fans zich verzameld hadden om de wedstrijd te bekijken. Zij konden in reguliere speeltijd niet nog een keer juichen. Er werd niet meer gescoord, waardoor er een verlenging nodig was om de finale te beslissen.

Onder zware omstandigheden – het was de hele finale ruim boven de 25 graden in Sevilla – moesten Frankfurt en Rangers nog een extra half uur aan de bak. Dat deed het elftal van Van Bronckhorst met de 37-jarige Steven Davis binnen de lijnen. De Noord-Ier was er veertien jaar geleden ook al bij toen Rangers de finale om de UEFA Cup verloor van het Zenit Sint-Petersburg van trainer Dick Advocaat.

Vlak voor het verstrijken van de verlenging leek het dit jaar wél goed te komen voor Rangers, maar Frankfurt-keeper Kevin Trapp vertolkte een glansrol. Met een knappe redding voorkwam hij de late 1-2 van Ryan Kent, die van dichtbij inschoot na een actie van Kemar Roofe, en dwong hij een penaltyserie af. Na de strafschoppenserie in de finale van vorig jaar tussen Villarreal en Manchester United moesten de penalty's opnieuw een beslissing brengen in de eindstrijd van de Europa League. Het is de eerste keer in de historie van het toernooi (inclusief UEFA Cup) dat twee opeenvolgende finales zo beslist werden.

De beslissing in Estadio Ramón Sánchez Pizjuán viel uit in het voordeel van Frankfurt, invaller Aaron Ramsey werd namens de Schotten de schlemiel met een gemiste strafschop. Doelpuntenmaker Borré schoot de beslissende penalty achter keeper Allan McGregor en bezorgde Frankfurt zo een plek in de volgende editie van de Champions League.