Van Bommel verliest ongeslagen status, Ekkelenkamp hard onderuit bij basisdebuut

VfL Wolfsburg en Mark van Bommel hebben zaterdagavond op bezoek bij 1899 Hoffenheim de eerste nederlaag van het seizoen moeten slikken. Die Wölfe kwamen nog wel aan de leiding in Sinsheim, maar gingen uiteindelijk met 3-1 onderuit.

1899 Hoffenheim
3 - 1
VfL Wolfsburg

Van Bommel zag Wolfsburg, met Wout Weghorst in de basis, na 25 minuten spelen nog aan de leiding komen. Ridle Baku plaatste de bal van buiten de zestien fraai in de verre hoek langs Hoffenheim-keeper Oliver Baumann: 0-1. Op slag van rust kwam Hoffenheim via Andrej Kramaric op gelijke hoogte. De Kroaat zag bij een hoekschop meerdere spelers onder de bal doorgaan en was met zijn hoofd alert bij de tweede paal.

Na rust gebeurde er aanvankelijk weinig voor beide doelen, maar een kwartier voor tijd wist Hoffenheim aan de leiding te komen. Na een fraai uitgespeelde aanval schoof Christoph Baumgartner op aangeven van rechtsback Pavel Kaderabek de 2-1 langs Koen Casteels. Kaderabek was niet lang daarna alert bij een vrije trap van Kramaric waarbij de bal via de paal weer voor de voeten van de Tsjech belandde: 3-1. Wolfsburg zakt door de eerste competitienederlaag naar de derde plaats en wordt gepasseerd door Bayer Leverkusen.

Bayer Leverkusen
1 - 0
FSV Mainz 05

Bij de ontmoeting tussen Bayer Leverkusen en FSV Mainz 05 stonden vier Nederlanders aan de aftrap in de BayArena. Bij de thuisploeg maakten Mitchel Bakker en Jeremie Frimpong hun opwachting en aan de zijde van Mainz startten Jean-Paul Boëtius en Jeremiah St. Juste. Het was Leverkusen dat meer balbezit had, maar de bezoekers, de verrassende nummer vijf in de Bundesliga, deden in aanvallend opzicht niet onder voor Die Werkself. Leverkusen zag voor de rust een goal van Patrik Schick afgekeurd worden vanwege buitenspel. Bakker zag zijn harde schot worden gekeerd door Mainz-doelman Robin Zentner.

Na ruim een uur spelen was het Leverkusen-sensatie Florian Wirtz die de score opende. Dat deed het Duitse toptalent na een fraaie combinatie met Frimpong, waarna hij de bal in de verre hoek schoof: 1-0. Kort daarna werd een goal van Leverkusen-invaller Amine Adli afgekeurd vanwege buitenspel. De zege voor de thuisploeg kwam in het restant van de wedstrijd nooit meer echt in gevaar, waardoor de ploeg van Gerardo Seoane de tweede plaats achter Bayern München overneemt.

RB Leipzig
RB Leipzig
6 - 0
Hertha BSC
Hertha BSC

RB Leipzig had voor eigen publiek geen enkele moeite met Hertha BSC, bij wie Jurgen Ekkelenkamp en Deyovaisio Zeefuik in de basis begonnen. Zij zagen hoe Christopher Nkunku na zestien minuten de score opende in de Red Bull Arena. Nkunku profiteerde van een fraai overstapje van Yussuf Poulsen en wipte de bal knap over keeper Alexander Schwolow. Zeven minuten later was het Nkunku die Poulsen bediende. De Deen schoof van dichtbij de 2-0 binnen. Nadat een goal van Lukas Klostermann uit een vrije trap nog werd afgekeurd vanwege buitenspel, werd het in de blessuretijd alsnog 3-0 uit een soortgelijke situatie. Dit keer was het Nordi Mukiele die een vrije trap van Angeliño fraai binnen schoot.

Na een klein uur spelen vergrootte Emil Forsberg het leed voor Hertha door de 4-0 binnen te schieten vanaf de strafschopstip. Vlak nadat Brian Brobbey binnen de lijnen kwam voor Forsberg maakte Nkunku zijn tweede van de middag. Dat deed de Fransman met een fraai geplaatste vrije trap. Amadou Haidara bepaalde de eindstand op 6-0. Leipzig klimt door de overtuigende zege naar de tiende plaats en passeert Hertha op de ranglijst.

Eintracht Frankfurt
1 - 1
1. FC Köln
1. FC Köln

Een week nadat Eintracht Frankfurt een knap gelijkspel boekte bij Wolfsburg kwam 1. FC Köln op bezoek in het Deutsche Bank Park. Bij de thuisploeg begon Sam Lammers in de basis, bij de bezoekers begon Kingsley Ehizibue op de bank. Köln kwam na een klein kwartier spelen aan de leiding via Ellyes Skhiri die na een afgeslagen hoekschop op aangeven van Jonas Hectór raak schoot. In de blessuretijd kwam Frankfurt via Rafael Borre op 1-1. De Colombiaan schoof op aangeven van Filip Kostic de gelijkmaker binnen. Nadat Ehizibue was ingevallen bij Köln leken de bezoekers op 1-2 te komen, maar de goal van Florian Kainz werd vanwege buitenspel afgekeurd. Het bleek het laatste grote wapenfeit in de wedstrijd.

Union Berlin
1 - 0
Arminia Bielefeld

Union Berlin, volgende maand de tegenstander van Feyenoord in de Conference League, hoopte tegen Arminia Bielefeld op de eerste overwinning in een maand tijd. Met Sheraldo Becker op de bank kreeg de thuisploeg ook de beste kansen. Max Kruse en Taiwo Awoniyi zagen Bielefeld-keeper Stefan Ortega in de eerste helft hun doelpogingen ongedaan maken. In de tweede helft kwam Bielefeld sterk opzetten, maar Fabian Klos en Robin Hack vonden op hun beurt geen weg langs doelman Andreas Luthe. Twee minuten voor tijd viel alsnog de beslissing in de wedstrijd. Op aangeven van invaller Becker schoot Kevin Behrens, ook ingevallen, hard en hoog raak. Behrens hielp Union Berlin met zijn late treffer naar de achtste plaats.