Van Basten slachtoffert Heitinga en De Zeeuw

Marco van Basten deed erg geheimzinnig over de opstelling van het Nederlands elftal en dat was niet zonder reden. De grootste verrassing is het buiten de basis laten van John Heitinga. Khalid Boulahrouz, Nigel de Jong en Dirk Kuijt staan aan de aftrap.

Van Basten slachtoffert Heitinga en De Zeeuw

De grote vraag tijdens de afgelopen dagen was wie de geblesseerde Arjen Robben zou gaan vervangen in de basis van Oranje. De keuze is gevallen op Dirk Kuijt, die samen met Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart achter spits Ruud van Nistelrooy opereert. Robin van Persie begint zoals verwacht op de bank.

Van Basten heeft geen plaats ingeruimd voor Heitinga. De verdediger van Ajax was de laatste tijd een vaste waarde, maar moet voor de eerste wedstrijd op het EK zijn basisplaats afstaan aan Boulahrouz, die begint als rechtsachter. André Ooijer begint naast Joris Mathijsen in het hart van de verdediging.

Het passeren van De Zeeuw kondigde zich al min of meer aan. De middenvelder kende een matig seizoen met AZ en toonde ook in de voorbereiding niet de gewenste vorm. Nigel de Jong, die De Zeeuw tegen Wales tijdens de rust afloste, is gestegen in de pikorde.

Roberto Donadoni had minder verrassingen in petto. De Italiaanse bondscoach worstelde met het dilemma wie de plek van de geblesseerde Fabio Cannavaro moest innemen. De keuze viel op Marco Materazzi die samen met Andrea Barzagli het centrale duo vormt. In aanvallend opzicht vertrouwt Italië op het trio Mauro Camoranesi, Luca Toni en Antonio Di Natale.

Klik hier voor de opstellingen van Nederland en Italië.

Bekijk hier al onze video's