United maakt kampioensduel City tot nachtmerrie in zinderende derby

Manchester City heeft zaterdag de zekerheid over de Engelse titel door de vingers zien glippen. Manchester United verpestte het beoogde kampioensfeestje van de rivaal door een even onverwachte als spectaculaire comeback (2-3).

Op Manchester City stond geen maat, het was alleen de vraag wanneer en niet of The Citizens de Engelse titel zouden pakken. Uitgerekend het duel met het Manchester United van Pep Guardiola's erfvijand José Mourinho moest de kroon op het werk worden. De pijnlijke nederlaag in de Champions League op Anfield (3-0) bracht deze week toch enige twijfel over die ogenschijnlijke zekerheid. De formatie van Guardiola was niet zo onaantastbaar als gedacht, zo liet Liverpool zien.

Maar in de eerste helft had Man City – dat begon zonder Kevin De Bruyne - die ontluikende twijfel weggenomen. Vincent Kompany bracht in de 25ste minuut de bevrijdende openingstreffer op het scorebord. De Belgische verdediger, onvoldoende verdedigd door Chris Smalling, kopte na een corner van Leroy Sané snoeihard de 1-0 op het scorebord. Het was een verlossing voor City, dat United alle hoeken van het veld liet zien. Na een half uur volgde ook de 2-0 van Ilkay Gündogan. De middenvelder draaide na een combinatie met Raheem Sterling fraai weg van Nemanja Matic en prikte de bal achter David De Gea.

Man United kon niet anders dan toekijken hoe de rivaal met ogenschijnlijk kinderlijk gemak de ene na de andere aanval opzette. Het was dat Sterling tot twee keer toe in zeer kansrijke positie de bal over in plaats in het United-doel schoot, want anders was het leed voor de gasten al voor rust niet meer te overzien geweest.

Juist die gemiste kansen boden hoop voor United, dat voor rust tot geen enkel schot op het doel van City gekomen. In de eerste tien minuten kantelde de wedstrijd compleet, met Paul Pogba in de hoofdrol. De Franse middenvelder tekende in de 53ste minuut voor de aansluitingstreffer. Ander Herrera legde de bal goed met de borst neer, waarna Pogba scoorde. Minder dan twee minuten later ontsnapte de Fransman aan de aandacht van de City-defensie en werd hij gevonden door Alexis Sánchez. De rake kopbal bracht City van zijn à propos en bracht alle twijfel terug bij de gastheren. Dat werd onderstreept in de 69ste minuut. Opnieuw bracht Alexis Sánchez de defensie van City in verlegenheid, waarbij dit keer Smalling de rol van beul op zich nam; 2-3.

Guardiola bracht achtereenvolgens De Bruyne, Gabriel Jesus en Sergio Agüero in een poging de nederlaag te voorkomen. Het leidde tot een heet sluitstuk van een zinderende derby, waarin City tevergeefs een penalty claimde na een stevige actie van Ashley Young op Agüero. De Argentijn werd in de laatste minuut door De Gea van de gelijkmaker afgehouden. The Citizens bleven met lege handen achter en moeten het karwei volgende week bij Tottenham Hotspur zien te klaren. Want ondanks het resultaat in het Etihad Stadium heeft nummer twee United nog een achterstand van dertien punten.