Union Berlin heeft nog één muur te slechten

Reacties

Nog één barragewedstrijd tegen VfB Stuttgart is Union Berlin verwijderd van een historische promotie. Een succes maandag op eigen veld en de cultclub is de 56ste club in de Bundesliga-historie.

Union Berlin heeft nog één muur te slechten

Met Union Berlin staat er een club uit de voormalige DDR op de drempel zijn entree te maken in de Bundesliga. Aan die oorsprong danken Die Eisernen hun status van cultclub. In de tijden van de gescheiden Duitslanden klonk bij iedere vrije trap in thuiswedstrijden: 'Die Mauer muss weg.' Het was het verzet tegen het communistische regime en de muur die de stad verdeelde in oost en west.

Maar ook na het vallen van de Muur in 1989 schuurde Union Berlin graag tegen de gevestigde orde. Een beetje wild, een beetje ruig, een beetje gestoord. De club bouwde aan de cultstatus. Fans hielpen tien jaar geleden mee aan de verbouwing van het in 1920 ook met eigen handen opgetrokken stadion, zoals ze in 2004 met letterlijk hun bloed bijdroegen aan de redding. Met het geld voor de donatie werd Union gered van de ondergang, een degradatie naar de amateurs.

Sinds 2009 is Union Berlin een vaste waarde in de Tweede Bundesliga, waar het steevast eindigt in het linkerrijtje. De derde plaats is de hoogste klassering die Berlijnse club ooit heeft bereikt op het tweede niveau. Dat is het huidige seizoen, voor onder andere de gevallen Bundesliga-Dino Hamburger SV. De klassering geeft recht op een barrage tegen de nummer zestien van de Bundesliga om één plaats op het hoogste niveau; VfB Stuttgart.

De heenwedstrijd eindigde in Stuttgart in een 2-2 gelijkspel. De hoop op promotie leeft meer dan ooit bij Union. Het zou zomaar kunnen dat er na 42 jaar in Berlijn weer een stadsderby plaatsvindt op het hoogste niveau in Duitsland, eentje tussen clubs uit het oosten en het westen van de hoofdstad. De muur is weg.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Union Berlin
Meer over Union Berlin
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.