Unieke start Oranje in jaar van WK-deelname

Reacties

Het Oranje van bondscoach Louis van Gaal heeft met het verlies in Frankrijk een negatieve primeur te pakken, want een jaar waarin een WK in verschiet lag voor Nederland werd nimmer begonnen met een nederlaag.

Unieke start Oranje in jaar van WK-deelname

In de jaren dat Nederland zich opmaakte voor een eindtoernooi was de start vaak positief. De 2-0 nederlaag in en tegen Frankrijk van woensdag is een breuk met een trend die in 1998 werd ingezet met een 2-0 zege op de Verenigde Staten. Sindsdien won Oranje al zijn eerste duels van het jaar dat er een eindronde wachtte .

Van de achttien keer dat deelname aan een WK of EK enkele maanden daarna plaats had, werd elf keer gewonnen en vier keer gelijk gespeeld. Met uitzondering van 1976 – toen speelde Oranje in het kader van de EK-kwalificatie tegen België - ging het allemaal om vriendschappelijke wedstrijden.

In de historie werd slechts drie keer een nederlaag geleden, alle in het jaar dat er voor Nederland een EK wachtte. In 1980 was Spanje met 1-0 te sterk. Twaalf jaar later versloeg Portugal op eigen veld Oranje (2-0), dat 1996 begon met een 0-1 nederlaag tegen Duitsland.

Het Oranje dat in 1992 begon met een 2-0 nederlaag in Portugal, met de huidige assistent Danny Blind hurkend tweede van rechts
Het Oranje dat in 1992 begon met een 2-0 nederlaag in Portugal, met de huidige assistent Danny Blind hurkend tweede van rechts

Het verlies van woensdag in Stade de France is uniek aangezien dit keer een optreden op het mondiale podium wacht voor Nederland. Van Gaal kan toch wel enige hoop putten uit de historie. Want juist de 2-0 nederlaag in 1992 in Portugal bleek een opmaat voor een EK, dat eindigde in de halve finale. En een plaats bij de laatste vier is de doelstelling van de KNVB voor komend WK.

In de aanloop naar een WK begon Nederland zes keer met een overwinning en drie keer met een gelijkspel. Die drie remises bleken geen voorbode van een eenduidig resultaat op het mondiale podium. In 1974 was de (verloren) finale het eindresultaat, waar in 1990 en 1994 respectievelijk de achtste en kwartfinale het eindstation was.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.