Ultieme revanche voor Kroatië of tweede wereldtitel Frankrijk?

Reacties

In de rubriek Vandaag in Rusland blikken we elke dag vooruit op de WK-gebeurtenissen van die dag. Zondag strijden Frankrijk en Kroatië om de belangrijkste prijs in het voetbal: de wereldbeker. Het Luzhniki Stadion in Moskou is het decor.

Ultieme revanche voor Kroatië of tweede wereldtitel Frankrijk?

Wedstrijden zondag 15 juli:
17.00 uur: Frankrijk - Kroatië (Moskou, Luzhniki)
Finale
Scheidsrechter: Néstor Pitana (Argentinië)

Frankrijk - Kroatië

• Het wordt de zesde ontmoeting tussen Frankrijk en Kroatië en de tweede in WK-verband. Op 8 juli 1998 wonnen Les Bleus in de halve eindstrijd met 2-1 door twee goals van rechtsback Lilian Thuram. Is na twintig jaar het uur van de revanche aangebroken voor de Kroaten?
• Frankrijk zou het toernooi in 1998 winnen en aast zondag op zijn tweede wereldtitel. Kroatië kan het negende land op de erelijst worden en het eerste nieuwe lid van dit exclusieve gezelschap sinds Spanje in 2010.
De vorige drie WK-finales duurden allemaal langer dan negentig minuten. Frankrijk - Italië mondde in 2006 uit in een, door de Italianen gewonnen, strafschoppenserie. In 2010 en 2014 rekenden Spanje en Duitsland in een verlenging af met Nederland en Argentinië.
De meest doelpuntrijke WK-finale is die van 1958, toen Brazilië met 5-2 Zweden versloeg.
• Bayern München en Internazionale kunnen een bijzondere reeks voortzetten. Beide clubs zijn sinds 1982 altijd met ten minste één speler in de WK-finale vertegenwoordigd geweest. Bayern is met Corentin Tolisso in de race, Internazionale heeft met Marcelo Brozovic en Ivan Perisic zelfs twee ijzers in het vuur.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

• Kroatië is het eerste land dat na drie verlengingen de WK-eindstrijd bereikte. Het Balkanland had tegen Denemarken en Rusland zelfs een strafschoppenserie nodig om te overleven.
Ook in de kwalificatie moest Kroatië al alles uit de kast halen. Luka Modric en de zijnen eindigden achter IJsland als tweede in de groep en bereikten het eindtoernooi door een barrage tegen Griekenland in winst om te zetten. Duitsland haalde in 2002 via de play-offs ook de (verloren) WK-finale.

Frankrijk en Kroatië staan voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar

• Na Mario Zagallo en Franz Beckenbauer kan Didier Deschamps pas de derde persoon worden die als speler en als trainer de wereldtitel verovert.
• Opmerkelijk genoeg werd in geen van de negentien WK-finales (in 1950 was er geen eindstrijd, maar een finalepoule) gescoord uit een vrije trap.
Van de 210 landen die zich inschreven voor de kwalificatie zijn er nog twee in de race. De weg naar het Luzhniki begon op 12 maart 2015 met het duel tussen Oost-Timor en Mongolië. Chiquito Filipe do Carmo uit Oost-Timor maakte het eerste doelpunt in deze cyclus.
Björn Kuipers fungeert als vierde official bij de finale, die onder leiding staat van de Argentijn Néstor Pitana. Deze voormalige acteur floot op 14 juni ook al het openingsduel tussen Rusland en Saoedi-Arabië. In 2006 was ook Horacio Elizondo de arbiter bij zowel de eerste als de laatste WK-wedstrijd.
• Raphaël Varane of Modric wordt de negende speler die in één jaar de Champions League en het WK wint én in beide finales in actie komt (ervan uitgaande dat beiden gewoon in de basis starten). Roberto Carlos was in 2002 de laatste speler die dit presteerde.

De route naar de finale

Frankrijk

Tegenstander: Uitslag: Doelpuntenmakers Frankrijk:
Australië 2-1 Griezmann, Behich (eigen goal)
Peru 1-0 Mbappé
Denemarken 0-0 -
Argentinië 4-3 Griezmann, Pavard, Mbappé (2)
Uruguay 2-0 Varane, Griezmann
België 1-0 Umtiti

Kroatië

Tegenstander: Uitslag: Doelpuntenmakers Kroatië:
Nigeria 2-0 Etebo (eigen goal), Modric
Argentinië 3-0 Rebic, Modric, Rakitic
IJsland 2-1 Badelj, Perisic
Denemarken 1-1 (n.s. 3-2) Mandzukic
Rusland 2-2 (n.s. 4-3) Kramaric, Vida
Engeland 2-1 (n.v.) Perisic, Mandzukic
Frankrijk-Kroatië: smullen van vroegere helden en historie in de maak

De laatste vijf ontmoetingen:

Datum Wedstrijd Eindstand Competitie
08-07-1998 Frankrijk - Kroatië 2-1 WK
13-11-1999 Frankrijk - Kroatië 3-0 Vriendschappelijk
28-05-2000 Kroatië - Frankrijk 0-2 Vriendschappelijk
17-06-2004 Kroatië - Frankrijk 2-2 EK
29-11-2011 Frankrijk - Kroatië 0-0 Vriendschappelijk

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Modric versus Griezmann in WK-finale: wie wint de Gouden Bal?

Wat gebeurt er vandaag nog meer in Rusland?

• Wie volgt Lionel Messi op als beste speler van het WK? Vlak na de eindstrijd zal de FIFA dit onthullen. Andere recente winnaars zijn Ronaldo (1998), Oliver Kahn (2002), Zinedine Zidane (2006) en Diego Forlán (2010).
• Voorafgaand aan de eindstrijd heeft de sluitingsceremonie plaats. Will Smith zal het nummer Live it Up (mocht u het ontgaan zijn, dat is het officiële liedje van dit WK) ten gehore brengen, samen met de Amerikaanse zanger Nicky Jam en de Kosovaarse zangeres Era Istrefi.

Getal van de dag

1.590
Als het laatste fluitsignaal van de finale heeft geklonken, duurt het nog 1.590 dagen tot het volgende WK begint. Op 21 november 2022 heeft de openingswedstrijd plaats van het eindtoernooi in Qatar.

Vandaag in het WK-verleden

Op 15 juli 1966 leed Brazilië een zeer pijnlijke 3-1 nederlaag tegen Hongarije in de groepsfase. De wereldkampioen van 1958 en 1962 was het WK nog begonnen met een regelmatige 2-0 overwinning op Bulgarije. In dat duel raakte Pelé echter geblesseerd. Zonder de wonderaanvaller bleek de Seleçao een totaal andere ploeg. Garrincha was op zijn 32ste over zijn top en ook Djalma Santos en Bellini waren geen schim meer van de toppers van weleer. Brazilië verloor ook het afsluitende pouleduel met 1-3 (deze keer van Portugal) en vond zo al in de eerste ronde zijn Waterloo op het toernooi in Engeland.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.