Uitzendrechten Premier League verkocht voor zeven miljard

Reacties

De uitzendrechten voor wedstrijden uit de Premier League zijn ook na volgend seizoen in handen van Sky Sports en BT Sports. Zij betalen ruim vijf miljard pond, omgerekend zo'n zeven miljard euro voor de komende drie seizoenen. Bij de bekendmaking van de deal werd Ajax als voorbeeld aangehaald.

Uitzendrechten Premier League verkocht voor zeven miljard

De twee stations delen de uitzendingen van de Premier League-wedstrijden. Sky mag per seizoen op vrijdagavond (op die dag worden nu nog geen wedstrijden gespeeld op het hoogste niveau), zaterdagmiddag, zondagmiddag en maandagavond in totaal 126 live-duels laten zien en betaalt dan ook het overgrote deel van het bedrag. BT verzorgt in totaal 42 live-wedstrijden op de zaterdagavond en de doordeweekse avonden.

Het astronomische bedrag van 5,1 miljard pond dat Sky en BT betalen voor de seizoenen 2016/17, 2017/18 en 2018/19 is een absoluut record. De vorige twee keer dat de uitzendrechten werden verkocht (voor de periodes 2010-2013 en 2013-2016) werd respectievelijk nog om en nabij de 1,8 miljard pond (zo'n 2,39 miljard euro) en 3 miljard pond (zo'n 4,07 miljard euro) betaald. Daarbij moet ook nog eens worden aangetekend dat het hier alleen gaat om de binnenlandse rechten, de buitenlandse rechten zijn nog niet verkocht.

Het megabedrag zorgt ervoor dat vanaf 2016 de ploeg die als laatste eindigt in de Premier League nog altijd ruim 133 miljoen euro prijzengeld krijgt. De landskampioen strijkt door deze deal 210 miljoen euro op. Over de precieze verdeling wilde Richard Scudamore niets zeggen. Wel meldde hij: 'Burnley (zeventiende in Premier League, red.) is economisch groter dan Ajax. Dat zegt veel over onze competitie.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.