Uitstekend Ajax heeft geen kind aan tandeloos AZ

Een erg makkelijk combinerend en fel Ajax heeft tegen AZ een klinkende 4-0 overwinning geboekt. De zege kwam al vroeg tot stand en kwam nergens in gevaar.

Ajax-coach Frank de Boer verwijderde deze week Mounir El Hamdaoui uit zijn selectie. Hij ving dat op door Siem de Jong in de spits te posteren en Vurnon Anita op het middenveld. Bij AZ ontbraken Nick Viergever en Pontus Wernbloom vanwege schorsingen zodat Niklas Moisander en Erik Falkenburg aan de aftrap stonden.

De Amsterdammers maakten vanaf het eerste fluitsignaal duidelijk dat het doel was om te winnen. Ajax startte fel en creëerde al snel enkele kansen. Na vijf minuten was het dan ook kassa. Een soepele aanval zorgde ervoor dat Lorenzo Ebecilio voor kon geven en Demy de Zeeuw vond die na een slimme loopactie in complete vrijheid kon binnen glijden.

Vervolgens bleef Ajax erg eenvoudig op de been. De bezoekers uit Alkmaar wonnen voor het laatst dertig jaar geleden op Amsterdamse grond en hadden bijzonder weinig in te brengen. Af en toe toonde de ploeg wel wat dreiging, maar Maarten Stekelenburg kwam zelden in verlegenheid. Zeker omdat Jan Vertonghen ervoor zorgde dat menig gevaar al in de kiem werd gesmoord.

Na rust gooide Ajax weer wat vuur in de wedstrijd en liepen snel uit naar een 3-0 voorsprong. Eerst schoot De Jong een afvallende bal binnen en een kwartier voor tijd besliste Ebecilio de wedstrijd. Zijn treffer kwam tot stand na een mooie aanval. Miralem Sulejmani bediende knap met de hak De Jong die het overzicht behield en aan zijn linksbuiten zijn eerste competitietreffer gunde.

Kort voor het derde Amsterdamse doelpunt had Gertjan Verbeek Graziano Pellè in het veld gebracht, maar het optreden van de Italiaanse spits bleef beperkt tot twee minuten en 44 seconden. Pellè gleed, niét met gestrekt been, naar een losse bal met Ajax-invaller Darío Cvitanich en eindigde op de benen van de Argentijn. Scheidsrechter Kevin Blom besloot tot het trekken van de rode kaart.

Het verzet van AZ was toen al lang gebroken en deed Ajax besluiten om het doelsaldo wat op te spijkeren. Anita dreef goed op en speelde hard in op Cvitanich die goed kaatste en de middenvelder in staat stelde om de vierde goal van de middag te maken. Ajax blijft door de zege in het spoor van PSV en FC Twente. Het kwam niet dichterbij omdat de overige titelpretendenten dit weekend eveneens wonnen. Foto: VI Images