Uitgerekend Maguire en Onana bezorgen Ten Hag cruciale overwinning

Drie keer is scheepsrecht: Manchester United heeft zijn eerste punten in de Champions League beet. De ploeg van Erik ten Hag was zeker niet goed, maar hield op Old Trafford de punten thuis tegen FC Kopenhagen. Andre Onana werd de held van de avond met een fabuleuze redding op een strafschop.

Manchester United
1 - 0
FC Kopenhagen

Na een imposant eerbetoon aan de overleden Sir Bobby Charlton begon een voor Manchester United toch belangrijke wedstrijd, en het waren de Deense gasten die het eerste grote gevaar voor hun rekening namen. Elias Achouri nam Onana onder vuur, Diogo Gonçalves klopte de Kameroense doelman, maar trof de paal.

Het duurde even voordat United de bezoekers onder druk kon zetten, maar uiteraard kwamen de krachtsverhoudingen langzaam maar zeker aan het licht. Rasmus Højlund was een plaag tegen de club waar hij ooit doorbrak, en waar zijn broertje Oscar op de bank begon - Oscar viel pas in toen Rasmus al gewisseld was. De Kopenhaagse defensie slaagde erin om de angry young man in het Europese spitsengilde in bedwang te houden, zij het met moeite.

United verloor zijn greep op de tegenstander gaandeweg de eerste helft weer. Ten Hags troepen opereerden in een te laag tempo en waren zo nu en dan ook erg slordig, zodat Kopenhagen vrij eenvoudig op de been bleef. Het rustsignaal werd gevolgd door massaal boegeroep.

Na rust werd het initiatief aanvankelijk opgepakt door… Kopenhagen. Lukas Lerager testte Onana, die een uitstekende redding in huis had, Elias Achouri had zijn vizier te hoog staan. Het bleven Denen die voor het gevaar zorgden, maar het was nu wel tijd voor een paar Denen met een rood shirt aan. Højlund werd op het laatste moment gestuit en invaller Christian Eriksen kreeg een opgelegde kans. De gemaskerde Kopenhagen-keeper Kamil Grabara voorkwam de openingstreffer met een knappe reflex.

Twintig minuten voor tijd was het toch raak. Harry Maguire, de laatste tijd veelvuldig als pispaal gebruikt, was het meest alert bij een voorzet van Eriksen vanaf de rechterkant en kopte onhoudbaar binnen, op de rand van buitenspel. Opluchting alom in het Theatre of Dreams. Na twee nederlagen was er weinig ruimte meer voor misstappen, en erg goed was het spel niet geweest. Het doelpunt bevrijdde Ten Hags team van wat schroom.

Marcus Rashford joeg op de 2-0, maar schoot over. Grotere kansen vielen voor invaller Alejandro Garnacho en in de rebound ook voor Scott McTominay, maar de Argentijn noch de Schot kon het zenuwpezen in het stadion de nek omdraaien. Kopenhagen had zijn ruiten ingegooid door niets te doen met het opmerkelijk hoge aantal kansen en kon na de tegengoal geen vuist meer maken, tot op het allerlaatste moment althans.

McTominay bewees zijn ploeg in de laatste minuut van de blessuretijd een heel slechte dienst. Hij gaf een penalty weg, bij het verdedigen van een hoekschop was zijn been te hoog geheven, vond scheidsrechter Marco Guida. Jordan Larsson, zoon van gewezen United-spits Henrik, zette zich achter de bal. Onana redde de avond met een weergaloze redding, waarna Guida meteen affloot.

Voor United is het een cruciale zege, zoals ook de return in Parken gewonnen moet worden. Na drie wedstrijden heeft de ploeg drie punten, Kopenhagen staat met een puntje onderaan. Galatasaray heeft er vier en Bayern staat op negen na er eerder op de dinsdag drie in de wacht te hebben gesleept.