Uitblinker Jahanbakhsh helpt AZ aan revanche op Excelsior

Reacties

AZ was zaterdagavond nipt te sterk voor Excelsior. Op bezoek in Rotterdam werd het 1-2 voor de Alkmaarders, waardoor ze de druk op nummer twee Ajax weer opvoeren.

Uitblinker Jahanbakhsh helpt AZ aan revanche op Excelsior

Eerder dit seizoen wonnen de Rotterdammers nog in Alkmaar, destijds werd het 0-2 voor Excelsior. Dit bood de Kralingers echter weinig houvast, want tegelijkertijd was de ploeg van trainer Mitchell van der Gaag de slechtste thuisploeg van de Eredivisie: het pakte in eigen huis slechts tien van de in totaal behaalde 32 punten.

De wedstrijd begon fel en het spel ging op en neer. Waar eerst Alireza Jahanbakhsh het doel van Excelsior onder vuur nam, was het Ali Messaoud die na een fraaie aanval de score had moeten openen aan de andere kant. Uit de tegenaanval schoot Guus Til namens AZ de bal op de paal. Binnen het kwartier redde doelman Marco Bizot de Alkmaarders nog door oog in oog met Mike van Duinen zijn doel succesvol schoon te houden.

Na ruim twintig minuten was AZ de gelukkige die als eerste kon scoren. Een poging van Jahanbakhsh verdween via Theo Zwarthoed in het doel. De eigen treffer van de doelman zorgde voor de 0-1 voor de nummer drie van de Eredivisie. Excelsior werd vervolgens sterker en kreeg wederom via Messaoud een enorme kans, maar de middenvelder moest zijn meerdere erkennen in Bizot.

'Topscorer' Jahanbakhsh
Vlak voor rust was Jahanbakhsh weer van levensbelang voor de ploeg van trainer John van den Brom met een raak schot. Hoewel Zwarthoed er ook bij deze treffer niet helemaal goed uitzag, kreeg de aanvaller deze treffer wel op zijn naam. Voor Jahanbakhsh was het alweer zijn twaalfde doelpunt van het seizoen. De Iraans international is met zeven treffers tevens topscorer in uitduels dit seizoen, samen met ploeggenoot Wout Weghorst.

Na rust lag het tempo een stuk lager dan in de openingsfase van de eerste helft. Na een uur spelen moest uitgerekend Weghorst reddend optreden voor AZ. Verdediger Jurgen Mattheij kopte de bal op het doel, waar de spits ternauwernood de bal voor de doellijn weg kon werken. Vlak hierna was het wel raak voor Excelsior, want het lukte Messaoud eindelijk om Bizot te verslaan. Op aangeven van Levi García schoot de 26-jarige fraai de aansluitingstreffer op het scorebord: 1-2. Het mocht voor de thuisploeg niet baten, want ondanks nog een grote kans voor Luigi Bruins, zou het de stand niet meer gelijk trekken. Wel was er nog slecht nieuws voor AZ: uitblinker Jahanbakhsh moest met een hamstringblessure het veld vroegtijdig verlaten.

Door de nipte zege komt AZ op 56 punten uit 26 duels, waarmee het twaalf punten voorsprong heeft op nummer vier FC Utrecht. De achterstand op nummer twee Ajax bedraagt nog slechts twee punten, maar de Amsterdammers komen zondag nog in actie bij Vitesse. Voor AZ wacht volgend weekend een uitwedstrijd bij Feyenoord, terwijl nummer twaalf Excelsior op bezoek gaat bij VVV-Venlo.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.