UEFA-rapport: Premier League blaast iedereen weg, meeste fans in Bundesliga

Reacties

De 710 clubs op het hoogste niveau in Europa hebben in 2017 gezamenlijk een omzet van 20,11 miljard euro en een winst van 615 miljoen euro gedraaid. Dat blijkt uit het jaarlijkse Club Licensing Benchmarking-rapport van de UEFA, waar Reuters al beslag op heeft gelegd.

UEFA-rapport: Premier League blaast iedereen weg, meeste fans in Bundesliga

Bijna de helft van dat bedrag komt door de inkomsten van slechts dertig clubs, die gezamenlijk 9,7 miljard euro aan revenuen genereerden. Manchester United voert de ranglijst bij de clubs aan met 676 miljoen euro, voor Real Madrid (675 miljoen euro).

Dat de Premier League extreem welvarend is, blijkt ook uit dit rapport. Bij de twintig clubs stroomde er gezamenlijk liefst 5,3 miljard euro binnen. De Primera División (totaalbedrag van 2,9 miljard euro), Bundesliga (2,8 miljard euro), Serie A (2,2 miljard euro) en de Ligue 1 (1,6 miljard euro) volgen op zeer gepaste afstand.

In de Bundesliga komen de meeste toeschouwers, gemiddeld 44.511 per wedstrijd. De Premier League volgt met 38.310, voor de Primera División (27.068), de Serie A (24.706) en de Ligue 1 (22.548).

Ceferin
UEFA-preses Aleksander Ceferin staat in zijn voorwoord - net als vorig jaar - stil bij de groeiende kloof tussen een elite en de rest. 'De belanghebbenden moeten samenwerken om het voetbal, door de hele piramide heen, sterk te houden.'

De UEFA riep onlangs een derde Europese toernooi in het leven, vooral om clubs uit 'kleinere voetballanden' de kans te geven langer mee te spelen in Europa.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.