UEFA pakt door: plannen voor derde Europese clubtoernooi

Reacties

Naast de Champions League en de Europa League komt er op relatief korte termijn een derde Europese clubtoernooi. Dat is bevestigd door de UEFA, al moet de voetbalbond nog wel wachten op definitieve goedkeuring van het uitvoerend comité.

UEFA pakt door: plannen voor derde Europese clubtoernooi

Het nieuwe toernooi zou vanaf het seizoen 2021/22 gehouden moeten gaan worden, omdat dan het huidige televisiecontract afloopt. Dat heeft Andrea Agnelli laten weten. De Italiaan is voorzitter van Juventus en staat aan het hoofd van de ECA, de belangenorganisatie van de clubs. Ook heeft hij zitting in het uitvoerend comité, het orgaan dat dus nog definitief groen licht moet geven.

Waar er nu 80 clubs meedoen aan de Europese hoofdtoernooien (32 in de Champions League, 48 in de Europa League) zou het deelnemersveld worden uitgebreid naar 96 clubs. Nu zit voor het merendeel van de clubs het Europese seizoen er al in de voorronde op. Zo raakte Nederland afgelopen zomer reeds Feyenoord, AZ en Vitesse kwijt in de kwalificatiefase.

Eerder doken al berichten op dat er drie toernooien met elk 32 deelnemers zouden worden gehouden. Het format van de drie toernooien is naar verluidt hetzelfde: acht groepen van vier clubs, waarna een knock-outfase volgt.

Europa Cup II
Tot en met het seizoen 1998/99 waren er ook al drie Europese toernooien. Twintig jaar geleden besloot de UEFA het toernooi om de Europa Cup II (waar bekerwinnaars aan deelnamen) te schrappen, waardoor de Champions League en de UEFA Cup overbleven. Voorafgaand aan het seizoen 2009/10 is de UEFA Cup omgedoopt tot Europa League.

In 1974 won 1. FC Magdeburg verrassend het Europa Cup II-toernooi. In de finale won de ploeg van onder anderen Jürgen Sparwasser (links) van AC Milan.
In 1974 won 1. FC Magdeburg verrassend het Europa Cup II-toernooi. In de finale won de ploeg van onder anderen Jürgen Sparwasser (links) van AC Milan.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.