UEFA komt met duidelijkheid voor Ajax en Feyenoord

Reacties

Voor de Nederlandse topclubs vallen deze week in Zwitserland een paar cruciale besluiten. Allereerst hakt het bestuur van de UEFA woensdag knopen door over de afronding van de Champions League en de Europa League.

UEFA komt met duidelijkheid voor Ajax en Feyenoord
© Pro Shots

Eerdere beslissingen hierover werden uitgesteld, omdat voorzitter Aleksander Ceferin wilde afwachten hoe het opstarten van de nationale competities zou uitpakken. Dat geduld betaalt zich uit, want op vier geannuleerde competities na (Frankrijk, Nederland, België en Schotland) blijkt nu dat overal in Europa de beslissingen op het veld vallen.

Voor Ajax is dat goed nieuws, want dat betekent dat ook de Champions League kan worden uitgespeeld. Het is cruciaal dat er een winnaar komt, die zich bovendien via de nationale competitie plaatst voor de volgende editie. In dat geval gaan de Amsterdammers volgend seizoen rechtstreeks naar de groepsfase en kan de club 35 miljoen aan inkomsten intekenen.

Kwalificatie van Ajax is overigens van belang voor het hele betaalde voetbal, aangezien de aangewezen nummer één een deel van de UEFA-premie in een solidariteitsfonds zal storten. Helemaal zeker is de deelname aan de groepsfase nog altijd niet als de UEFA woensdag groen licht geeft. Van de vier clubs die zich tot dusverre hebben geplaatst voor de kwartfinale, staat Atlético Madrid in La Liga momenteel niet op een Champions League-plaats. In theorie hebben ook de outsiders Napoli en Olympique Lyon nog kans op de eindzege. Zij moeten hun returns in de achtste finale nog spelen. Napoli staat er niet goed voor in de Serie A, terwijl Olympique Lyon zich niet heeft geplaatst via de afgebroken Ligue 1.

Voorronden
Tevens wil de UEFA de vaart erin houden door in augustus de voorronden voor het nieuwe Europese seizoen te programmeren. Dat betekent dat de inschrijvingen op niet al te lange termijn sluiten en er wordt een antwoord verwacht op de vragen die FC Utrecht heeft gesteld aan de UEFA. Juristen hebben daar aangekaart dat de KNVB er niet alles aan heeft gedaan om de bekerfinale te organiseren.

Ook Feyenoord snakt naar duidelijkheid. Door het niet spelen van de eindstrijd heeft de club uit Rotterdam, als nummer drie van de Eredivisie, recht op de groepsfase van de Europa League.

In eigen land komen de profclubs donderdag bijeen voor de algemene vergadering betaald voetbal en dinsdag 23 juni is de overkoepelende bondsvergadering met ook het amateurbestuur. Daar wordt het besluit bekrachtigd dat clubs nu contracten mogen gaan afsluiten met jeugdspelers van vijftien jaar. Dat was zestien jaar.

De Graafschap en SC Cambuur poogden eerder voor de vergadering van donderdag een stemming over een Eredivisie met twintig clubs op de agenda te krijgen. Dat mislukte. Ze rekenen nu op een compensatieregeling voor de geleden schade doordat ze niet mochten promoveren.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.