UEFA denkt aan uitbreiding Europa League

Reacties

De UEFA overweegt om de Europa League in 2021 te gaan uitbreiden van 48 naar 64 clubs. Zo moet de kritische subtop tevreden worden gesteld.

UEFA denkt aan uitbreiding Europa League

'Er is een discussie over gaande', zegt de Zweedse competitiebaas Lars-Christer Olsson, tevens voorzitter van de European Leagues, het verbond van Europese competities waarvan ook de Eredivisie lid is. 'Als het idee is om het aantal teams uit te breiden, moet er ook een substantiële verandering komen in de verdeling van het geld tussen de Champions League en Europa League. Anders wordt het gat alleen maar groter.'

In 2016 werden de toegangstickets en geldverdelingen voor de Europese toernooien voor het laatst tegen het licht gehouden. De toen gemaakte afspraken gaan komend seizoen in en lopen tot 2021. De belangrijkste wijziging is dat de vier topcompetities 16 van de 32 ploegen aan de Champions League mogen leveren. Dat gaat ten koste van de kampioenen uit subtoplanden die nu voorrondes moeten afwerken om het hoofdtoernooi te halen. Tevens is de verdeelsleutel van het geld veranderd in het voordeel van de gevestigde orde.

De veel bekritiseerde aanpassingen waren een gevolg van een paar topclubs die dreigden een eigen supercompetitie buiten de UEFA om te gaan organiseren. Deze knieval voor de voetbalmultinationals uit Manchester en Madrid stuitte op veel onvrede en onbegrip bij de rest. Met een grotere Europa League kunnen die clubs tegemoet worden gekomen. Meer ploegen kunnen dan aanspraak maken op gegarandeerde Europese inkomsten.

Olsson: 'Maar zonder een herverdeling van het geld zal de disbalans toenemen. Als 64 Europa League-clubs een veel kleinere pot moeten gaan verdelen dan 32 Champions League-clubs, wordt de kloof tussen de top en de rest natuurlijk alleen maar groter.'

Meer over de ontwikkelingen achter de schermen van het Europese voetbal lees je in het magazine en op VI Pro.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.