UEFA: 40 clubs in de problemen onder nieuwe Financial Fair Play

Reacties

Als de nieuwe UEFA-plannen rondom Financial Fair Play op dit moment uitgerold zouden worden, komen veertig clubs in de problemen. Dit blijkt uit een niet openbaar rapport van de Europese voetbalbond, dat in handen is van Marca.

UEFA: 40 clubs in de problemen onder nieuwe Financial Fair Play
© Pro Shots

Via The New York Times lekten dinsdag de nieuwe UEFA-plannen uit die de internationale competities op termijn gezond en spannend moeten houden. Het idee: er mag aanvankelijk nog negentig procent van de omzet worden uitgegeven aan salarissen plus transferkosten, en gedurende een overgangsperiode van drie jaar wordt dat teruggeschroefd naar zeventig procent. De nieuwe regelgeving zou vanaf 2023 moeten ingaan.

Marca schrijft dus dat veertig clubs onder die nieuwe regelgeving in de problemen zouden komen, omdat ze een te groot deel van de inkomsten uitgeven aan salaris- en transferkosten. Het Spaanse medium gaat daarbij niet in op clubnamen.

In ons VI PRO-stuk over de nieuwe plannen van de UEFA berekende Tom Knipping dat Ajax en PSV de laatste jaren ook boven de gestelde norm van zeventig procent zitten. Ook topclubs als Real Madrid, Barcelona, Manchester City, Manchester United, Liverpool en Juventus zouden het niet redden. In geval van overtreding kan de UEFA in 2023 besluiten om punten af te trekken van de overtredende clubs of de desbetreffende teams te laten degraderen naar een lager Europees toernooi.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.