Twente zonder enige moeite naar achtste finales

FC Twente is de eerste club die zich meldt bij de laatste zestien van het bekertoernooi. In De Grolsch Veste had het team van Ron Jans geen moeite met Telstar. Daan Rots wees zijn ploeg de weg met twee goals: 3-1.

FC Twente
FC Twente
3 - 1
Telstar
Telstar

Jans voerde vijf wijzigingen door ten opzichte van de wedstrijd van afgelopen vrijdag tegen FC Emmen. Onder meer de door Feyenoord zo vurig gewenste middenvelder Ramiz Zerrouki ontbrak in de startelf, de officiële lezing uit Enschede is dat de Algerijns international last heeft van de griep.

Twente had de wedstrijd vanaf het begin onder controle. Onder meer Sem Steijn, Mathias Kjølø en Virgil Misidjan schoten ofwel net naast ofwel vonden keeper Ronald Koeman jr. op hun weg, de Telstar-doelman wiens vader op de tribune zat. Na ruim een half uur moest de keeper zich toch gewonnen geven. Op aangeven van Sem Steijn tikte Rots de 1-0 van een paar meter afstand binnen.

Vijf minuten later was het weer raak voor de buitenspeler: nu kopte Manfred Ugalde op de lat en lette Rots het beste op zodat hij opnieuw kon binnentikken. Daarmee zat Twente er warmpjes bij. Figuurlijk gesproken, in elk geval. Het matig gevulde stadion leek deels te verklaren door het erg slechte weer, en de thuisblijvers leken in de gezapige tweede helft nog gelijk te krijgen ook.

De wedstrijd werd halverwege de tweede helft definitief beslist door een doelpunt van Misidjan, na voorbereidend werk van Ugalde. Thomas Oude Kotte scoorde enkele minuten later nog een eretreffer, maar dat deed er weinig meer toe. Het publiek kon zich in de slotfase nog warmen aan de comebacks van Wout Brama en Christos Tzolis, die allebei drie maanden niet meer hadden gespeeld.

Op het veld liep de wedstrijd rustig naar zijn einde. Er kwam geen herhaling van recente verslikkingen van de Tukkers in het bekertoernooi: in eigen huis waren zowel Go Ahead Eagles als De Graafschap in recente jaren te sterk. Voor nog zo'n blamage was het krachtsverschil op deze dorre dinsdagavond gewoon veel te groot.