Twente neemt na vertrek Van Leeuwen ook afscheid van García

Reacties

FC Twente gaat niet verder met Gonzalo García. De aflopende contracten van de hoofdtrainer en zijn assistenten Dennis van der Ree en Peter Niemeyer en analist Senol Kök worden niet verlengd. Volgens de club is het een logisch gevolg van het besluit om niet verder te gaan met technisch directeur Ted van Leeuwen.

Twente neemt na vertrek Van Leeuwen ook afscheid van García
© Pro Shots

Twente zegde het contract van García eind maart al formeel op en nu is het hoge woord er dus ook uit. Na één seizoen gaan de Tukkers weer op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Afgelopen seizoen koos Van Leeuwen nog voor de onervaren Uruguayaan als opvolger van Marino Pusic, die na het kampioenschap in de Eerste Divisie toch vertrok uit Enschede en inmiddels als assistent-trainer werkzaam is bij AZ.

Het besluit van Twente past in de nieuwe koers die de directie wil varen, zegt algemeen directeur Paul van der Kraan. 'Vorige week hebben we reeds aangegeven een nieuwe stap te willen zetten bij FC Twente en een andere koers te willen varen. Dit besluit leidde tot het vertrek van technisch directeur Ted van Leeuwen. Een logisch uitvloeisel hiervan is om de contracten van Gonzalo García en zijn assistenten niet te verlengen.'

Onder leiding van de 36-jarige oud-speler van FC Groningen, Heracles Almelo, SC Heerenveen en VVV-Venlo begon Twente na de promotie naar de Eredivisie goed aan het afgelopen seizoen met twaalf punten uit de eerste zes duels, maar daarna kwam de klad erin. Twente won na de winterstop nog maar twee competitiewedstrijden en eindigde het voortijdig afgebroken seizoen op de veertiende plaats, met één punt meer dan nummer zestien Fortuna Sittard.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2019/2020

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
13
VVV-Venlo
26
8
4
14
24-51
-27
28
14
FC Twente
26
7
6
13
34-46
-12
27
15
PEC Zwolle
26
7
5
14
37-55
-18
26
16
Fortuna Sittard
26
6
8
12
29-52
-23
26
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Druk
Gedurende het seizoen nam de druk op García flink toe. Zo werd de trainer eind december tijdens het met 2-5 verloren bekerduel met Go Ahead Eagles uitgefloten door de fans. In februari wachtte een deel van de aanhang de spelersbus op na een 2-0 nederlaag bij FC Emmen en eiste het vertrek van García, die hen daarop samen met Sander Boschker toesprak. Uit een uitgelekt audiofragement bleek dat de twee flink uithaalden naar Wout Brama.

García hield de 33-jarige clubicoon toen al wekenlang volledig links liggen, maar haalde de middenvelder een week na dat incident opmerkelijk genoeg weer bij de selectie. Behalve het feit dat hij de twist tussen Boschker en Brama volledig uit de klauwen liet lopen, werd de hoofdtrainer ook verweten dat hij er het laatste half jaar niet in slaagde om het opmerkelijke verval in prestaties én voetbal van zijn elftal om te buigen. Het leidt nu tot zijn vertrek.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer FC Twente
Meer over FC Twente
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.