Tussen de La Liga-grootheden: de cijfers die Danjuma aan een Oranje-rentree helpen

Reacties

1.091 dagen na zijn tweede interland lonkt voor Arnaut Danjuma optreden nummer drie in Oranje. De 24-jarige aanvaller van Villarreal werd zaterdag bij de selectie gehaald na het afhaken van Cody Gakpo. Het is een beloning voor zijn bliksemstart bij de Europa League-houder.

Tussen de La Liga-grootheden: de cijfers die Danjuma aan een Oranje-rentree helpen
© Pro Shots
Nederland
Nederland
6 - 0
Gibraltar
Gibraltar

Na twee invalbeurten, waarvan hij er eentje tegen Atlético Madrid gepaard liet gaan met een doelpunt, stond Danjuma op 19 september voor het eerst in de basis bij Villarreal. Tegen Real Mallorca scoorde hij niet, iets wat hij een week later wel voor elkaar kreeg tegen Elche. Vlak voor de interlandbreak was Danjuma tegen Real Betis zelfs tweemaal trefzeker.

Het levert hem fraaie posities op in verschillende klassementen. Zo is Danjuma, ondanks zijn geringe aantal speeltijd in vergelijking met vele anderen, nu al opgerukt naar de gedeelde vijfde plaats in het klassement van Expected Goals in La Liga, het aantal doelpunten dat spelers hadden moeten maken op basis van de kwaliteit en kwantiteit van de kansen die ze kregen. Het toont vooral aan dat Danjuma zich in de posities manoeuvreert om tot mogelijkheden te komen, geen slechte eigenschap in een wedstrijd als tegen Gibraltar.

Met vier daadwerkelijk gemaakte doelpunten loopt Danjuma dus mooi in de pas met zijn Expected Goals-score. Kijken we naar het moyenne per negentig minuten, dan troeft de vleugelflitser van Villarreal de concurrentie zelfs af.

Danjuma tussen de La Liga-grootheden:

Speler Expected Goals Minuten Per 90 minuten
Mikel Oyarzabal 5,57 646 0,78
Karim Benzema 4,43 708 0,56
Iago Aspas 3,70 707 0,47
Iñaki Williams 3,60 620 0,52
Memphis Depay 3,48 629 0,50
Arnaut Danjuma 3,48 346 0,90
Vinícius Júnior 3,46 564 0,55

Pakken we het gemiddeld aantal treffers per negentig minuten erbij, dan vinden we Danjuma ook terug in de bovenste regionen. Spelers met minder dan honderd minuten op de teller hebben we eruit gefilterd om tot een eerlijkere vergelijking te komen.

Speler Goals Goals per negentig minuten Minuten
Radamel Falcao 3 1,75 154
Marco Asensio 3 1,22 221
Karim Benzema 9 1,14 708
Arnaut Danjuma 4 1,04 346

Afgelopen seizoen imponeerde Danjuma al bij AFC Bournemouth, maar tot een invitatie voor het EK leidde die vorm niet. 'In de periode van maart toen er interlands waren, is er contact gelegd hoe ik me voelde en of ik fit was. Ik gaf aan dat ik met een hamstringblessure kampte, dus ik ben toen ook niet opgeroepen', vertelde Danjuma in de EK-show van VI. 'Ik heb wat pech gehad, want het was een mooi moment geweest om mezelf weer te laten zien. Helaas is het daarvan niet gekomen, dan wordt het ook lastig om opgeroepen te worden voor het EK.'

Dankzij zijn supervorm in La Liga is een Oranje-comeback nu alsnog dichtbij.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Villarreal
Meer over Villarreal
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.