Turkse titelstrijd naar kookpunt na zeer vreemde goal Galatasaray

Reacties

De Turkse titelstrijd mondt uit in een sprint-à-deux door een kapitale zege die Galatasaray zondag boekte op Besiktas. Istanbul Basaksehir, dat lange tijd soeverein aan de leiding ging, moet serieus vrezen alsnog naast de landstitel te grijpen. Er zal nog lang worden gesproken over het tweede doelpunt van Galatasaray tegen Besiktas.

Turkse titelstrijd naar kookpunt na zeer vreemde goal Galatasaray
Galatasaray
Galatasaray
2 - 0
Beşiktaş
Beşiktaş

Galatasaray bezette halverwege de competitie nog de vijfde plaats met een vrij matige score van 29 punten uit zeventien duels. In de eerste weken na de winterstop presteerde de UEFA Cup-winnaar van 2000 stabieler, maar lange tijd leek een rol in de titelrace onwaarschijnlijk. Na twintig speelrondes keek Galatasaray aan tegen een achterstand van liefst acht punten op Istanbul Basaksehir, dat aast op zijn eerste landstitel.

De lange tijd ongenaakbare koploper is de laatste weken echter compleet van slag. Uit de laatste vier competitieduels werden slechts twee punten gepeurd. Galatasaray rook dus bloed en kon bij een overwinning naast Istanbul Basaksehir komen. De inzet was zondag hoog, want Besiktas zou bij winst op één punt van de lijstaanvoerder komen.

Het Besiktas van basisspeler Jeremain Lens kreeg in de eerste helft geen voet aan de grond. Galatasaray noteerde de ene na de andere doelpoging en opende vlak voor rust via Henry Onyekuru verdiend de score. De aanvaller tikte eenvoudig binnen nadat Fernando de bal op een presenteerblaadje had aangeboden.

Süper Lig

Stand Süper Lig 2018/2019

Turkije

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Galatasaray
34
20
9
5
72-36
+36
69
2
İstanbul Başakşehir
34
19
10
5
49-22
+27
67
3
Beşiktaş
34
19
8
7
72-46
+26
65
4
Trabzonspor
34
18
9
7
64-46
+18
63
5
Yeni Malatyaspor
34
13
8
13
47-46
+1
47
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Opmerkelijke goal
Tien minuten na de hervatting werd de opgave voor Besiktas om iets over te houden aan de topper er alleen maar zwaarder op. Zonder dat de spelers van de bezoekers aanstalten maakten om in te grijpen, kon Fernando opstomen richting Loris Karius en voor de 2-0 zorgen. De apathie van Besiktas bij dit moment werd veroorzaakt door een wissel. De spelers wilden rustig hun plaats innemen bij de vervanging, maar Galatasaray had andere plannen en gooide snel in. Gescoord werd er verder niet meer. Bij de thuisploeg werd Ryan Donk na 81 minuten gewisseld.

Het is voor de fans van het Turkse voetbal nu een kwestie van toeleven naar zondag 19 mei. Dan fungeert Galatasaray als gastheer van Istanbul Basaksehir. In Turkije geeft het onderling resultaat de doorslag als teams gelijk eindigen. De eerste ontmoeting tussen de toptwee eindigde in een 1-1 gelijkspel.

Voor trainer Fatih Terim (foto) kan het trouwens zijn achtste landstitel worden met Galatasaray. 

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.