Turkije wint bij debuut Montella van Kroatië, Polen weer op EK-koers

Turkije heeft de leiding genomen in Groep D. In de eerste EK-kwalificatiewedstrijd sinds het ontslag van bondscoach Stefan Kuntz werd Kroatië verslagen. In Groep E kan Albanië het EK ondertussen al bijna ruiken.

0 - 1
Turkije
Turkije

Groep D
Kroatië had voorafgaand aan het duel met Turkije de beste papieren, maar bewees zichzelf een slechte dienst door thuis onderuit te gaan. Het was uitgerekend doelman Dominik Livakovic die de nederlaag inleidde door na een half uur veel te ver uit zijn doel te komen bij een pass van Salih Özcan. Baris Yilmaz was sneller bij de bal en profiteerde van de inschattingsfout van de normaal zo betrouwbare keeper van Kroatië.

Met Ajax-verdediger Josip Sutalo in de basis en Borna Sosa in de laatste tien minuten als invaller ging Kroatië op zoek naar de gelijkmaker. Lovro Majer leek twaalf minuten voor tijd heel dichtbij, maar zijn inzet werd op de lijn gekeerd en bovendien was het buitenspel. Ook in de slotfase hield Turkije, met Orkun Kökcü op de bank stand, waardoor het de eerste wedstrijd onder bondscoach Vincenzo Montella won en nu aan kop gaat.

Groep E
In Groep E stevent Albanië af op zijn tweede EK-deelname ooit. De ploeg van bondscoach Sylvinho won donderdagavond met ruime cijfers van achtervolger Tsjechië, dat meer dan een helft met tien man speelde. Scheidsrechter Danny Makkelie gaf aanvaller Mojmir Chytil in een kwartier tijd twee gele kaarten. De tweede prent kreeg Chytil omdat hij de bal met zijn arm in het doel werkte.

Albanië leidde op dat moment al met 1-0 door een fraai doelpunt van Jasir Asani, die naar binnenkwam en doelman Jiri Pavlenka klopte met een schot in de korte hoek. Zes minuten na rust stond Pavlenka aan de grond genageld toen Taulant Seferi alle ruimte had om de 2-0 binnen te schieten en in de 73ste minuut vergrootte de aanval van FC Baniyas de feestvreugde in Albanië.

Faeröer Eilanden
0 - 2
Polen
Polen

Door doelpunten van Sebastian Szymanski en Adam Buksa boekte Polen uit bij Faeröer Eilanden een belangrijke 0-2 overwinning. Het was het eerste duel onder de nieuwe bondscoach Michal Probierz, aangesteld na het ontslag van Fernando Santos. Polen ligt door de resultaten van donderdag weer op koers voor het EK in Duitsland van volgend jaar. Ook Albanië kan het toernooi ruiken.