Turkije maakt weer comeback en klopt Kroatië van de stip

Turkije heeft zich geplaatst voor de halve finale van het EK. De ploeg van coach Fatih Terim bewees weer eens een kat met negen levens te zijn. Tegen Kroatië maakten de Turken in de blessuretijd van de tweede verlenging gelijk (1-1) en zegevierden ze na strafschoppen (3-1).

Kroatië leek via een kopdoelpunt van invaller Ivan Klasnic in de 119de minuut als winnaar uit de strijd te gaan komen. Met een uiterste krachtsinspanning kwam Turkije nog langszij. Semih Sentürk knalde met een links een afvallende bal via de rug van een Kroatische verdediger in de kruising.

Kroatië kwam die gelijkmaker niet meer te boven. Luka Modric schoof de eerste strafschop naast het doel en ook Ivan Rakitic mikte de bal naast de verkeerde kant van de paal. De door doelman Rüstü Reçber gestopte inzet van Mladen Petric zorgde voor de beslissing, omdat de Turkse strafschoppen wel allemaal raak gingen.

Tot aan de doelpunten in de tweede verlenging was Kroatië-Turkije bepaald geen spektakelstuk geweest. Vooral bij de Turken ging veel fout, maar ook de Kroaten speelden slordig. Doordat beide landen de bal niet in de ploeg konden houden, kregen de eenzame spitsen Ivica Olic (Kroatië) en Nihat Kahveci (Turkije) weinig bespeelbare ballen en was er ook weinig aansluiting vanaf het middenveld.

Kroatië zorgde voor het meeste doelgevaar. In de negentiende minuut had Olic de wedstrijd kunnen en moeten openbreken. Luka Modric speelde zich vrij aan de rechterkant van het strafschopgebied en trok de bal perfect voor. Olic schoot de bal echter van dichtbij tegen de lat.

In de slotfase van de reguliere speeltijd liet Kroatië zich weer gelden. Doelman Rüstü ranselde een vrije trap van Dario Srna uit zijn doel en keerde vlak voor tijd ook een inzet van Olic. In de verlenging oogden de Turken fitter, maar scoorden de Kroaten dus als eerste.

Voor Turkije kwam het toch nog goed. Net als tegen Zwitserland
(2-1) en Tsjechië (3-2) scoorden de Turken op het moment dat het niet meer werd verwacht. De koelbloedigheid bij het nemen van de penalty's leverden de mannen van coach Terim een plaats op in de halve finale.

Voor het duel met Duitsland is de Turkse selectie echter nog verder uitgedund. Emre Asik, Arda Turan en Tuncay liepen tegen hun tweede gele kaart van het toernooi aan en zijn geschorst. Daar staat tegenover dat Mehmet Aurelio weer mag spelen.