Transferdagboek 27/08: Arnautovic, Rooney, Eto'o & Bale

Het nieuwe seizoen lonkt, en het zijn de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 27/08: Arnautovic, Rooney, Eto'o & Bale

Het is geen geheim dat Werder Bremen er geen problemen mee heeft als Marko Arnautovic nog deze transferperiode zijn koffers gaat pakken. Dat de Oostenrijkse aanvaller zijn gezicht liet zien in Wolfsburg zorgde dan ook voor de nodige speculaties. De plaatselijke profclub is immers op zoek naar een aanvaller.

De opstelsom was snel gemaakt, maar te snel zo bleek. Arnautovic, die in 2010 al werd begeerd door toenmalig Wolfsburg-trainer Steve McClaren, was er slechts vanwege een persoonlijk bezoek.

Ook Erik Lamela (foto) heeft de speculaties over een transfer naar Tottenham Hotpsur voor even de kop ingedrukt. De aanvaller van AS Roma merkte fijntjes op gewoon in de Italiaanse hoofstad te zijn, waar in Engeland werd gemeld dat hij in Londen een medische keuring onderging.

Maar het heeft er echter veel van weg dat uitstel allerminst afstel is. De verwachting is dat Lamela een dezer dagen alsnog verkast naar Tottenham Hotspur, dat zo’n 35 miljoen euro gaat betalen voor de 21-jarige Argentijn.

De transfer van Wayne Rooney naar Chelsea lijkt definitief van de baan. De 27-jarige aanvaller van Manchester United zou volgens Sky Sports afzien van een transferverzoek. Eerder deze zomer wilde Wazza nog niets liever dan Old Trafford achter zich laten.

Volgens het Engelse medium hebben gewijzigde plannen van Moyes met de Engelse international waarschijnlijk bijgedragen aan zijn besluit. Rooney speelde maandagavond tegen Chelsea voor het eerst sinds eind april weer een officiële wedstrijd voor United vanaf de aftrap mee en werd bij elke actie toegejuicht door de aanhang van The Red Devils.

Chelsea-manager José Mourinho stak maandag, net als Moyes, daarom de loftrompet over Rooney. De vijftigjarige Portugees was onder de indruk van het feit dat de aanvalspartner van Robin van Persie een uitstekend optreden kende, ondanks alle media-aandacht rond de interesse van Chelsea. Maar het bod dat The Blues nog deze week wilden uitbrengen, kunnen ze nu dus net zo goed achterwege laten als we Sky mogen geloven.

Dat opent voor andere spitsen weer de deur naar Stamford Bridge. Samuel Eto'o zint al tijden op een transfer, nu FC Anzhi heeft aangekondigd te bezuinigen. Behalve de 32-jarige Kameroener zou ook FC Porto-aanvaller Jackson Martínez in beeld zijn. De 26-jarige Colombiaan is echter wel vele malen duurder dan de zes jaar oudere Eto'o, die voor slechts enkele miljoenen al weg zou mogen bij Anzhi. Ook Internazionale is daarom in de markt voor Eto'o. Juist ja, de spits die ze twee jaar terug zelf nog voor 27 miljoen verkochten aan Anzhi.

Onvrede bij Gareth Bale. De 24-jarige Welshman staat op het punt het wereldrecord te verbreken door voor 99 miljoen van Tottenham Hotspur naar Real Madrid te verhuizen, maar de verwachting was dat ofwel The Spurs ofwel De Koninklijke de recordtransfer inmiddels al wel naar buiten zou hebben gebracht. Dat daar nog geen sprake van is, leidt volgens Sky Sports tot frustratie bij de razendsnelle vleugelspits.

En dat zou voor Bale reden genoeg zijn om zich niet meer te melden op het trainingsveld van Tottenham. De Speler van het Jaar van het afgelopen Premier League-seizoen verbleef met toestemming van zijn club in het Spaanse Marbella in afwachting van zijn overgang naar Estadio Santiago Bernabéu, maar de afspraak was dat hij dinsdag terug zou keren naar Londen als de deal nog niet rond zou zijn.

Dat Bale dat nu niet doet, zou echter ook uit te kunnen leggen zijn met de logische redenatie dat hij het nut er niet van inziet om kort voor zijn transfer naar Real weer terug naar Engeland te vliegen. Volgens Spaanse media wil de Madrileense grootmacht zijn nieuwe ster nu donderdag presenteren.

Waarom het zo lang duurt voordat Bale (foto) is getransfereerd is slechts gissen. En laten de Engelse sensatiekranten daar nu in uitblinken. De meest geziene lezing van het uitstel is dat Manchester United zich alsnog heeft gemeld in de strijd om Bale, die voor een nog hoger bedrag dan de al exorbitante 99 miljoen naar de landskampioen zou kunnen verhuizen. Manager David Moyes heeft dat inmiddels echter al ontkend.

Joey Barton zei een paar weken geleden nog het volgende op Twitter: 'Een paar grappige mensen denken dat ik volgend jaar in het Championship speel. QPR misschien, maar ik zeker niet. Dat is een feit.'

Een feit is echter dat Barton terugkwam van zijn verhuurperiode bij Olympique Marseille en de afgelopen speelronden gewoon met Queens Park Rangers op het tweede niveau speelde.

Maar er lijkt een uitweg te zijn voor de excentrieke middenvelder. Crystal Palace wil de Engelsman namelijk weer terughalen naar de Premier League. Volgens manager Ian Holloway heeft de promovendus behoefte aan ervaring en ziet Barton daarom als een ideale versterking.

Of Holloway met zijn volle verstand handelt is nog maar de vraag, aangezien hij heeft gezegd dat het vinden van de juiste spelers extreem stressvol is. Niet voor niets wordt ook Arsenal- en Juventus-mislukking Nicklas Bendtner gezien als een aanvallende versterking.

Extreem stressvol dus, de laatste week van de transferperiode. En Ian Holloway heeft het nog over zijn team Crystal Palace. Met alle respect, maar van een promovendus wordt minder verwacht dan van een club als Arsenal. Want zoals alom bekend is er bij The Gunners nog geen euro uitgegeven aan nieuwe spelers. Gisteren leek het vuur dan even op te laaien, toen Karim Benzema, Mesut Özil en Angel Di María (op de foto met Özil) van Real Madrid moesten overkomen.

Helaas voor de fans, ook dit ontkende de al veelvuldig bekritiseerde Franse manager weer. De gigantische slag die Arsenal deze week gaat slaan wordt nog een verrassing, want Wenger wil ook geen namen geven van de spelers in wie ze dan wel geïnteresseerd zijn.

Bijzonder, aangezien bijna élke speler die van betekenis kan zijn voor Arsenal al is genoemd. En niemand kwam. 'Ik ga geen namen geven, want dat is oneerlijk voor de spelers die nu nog bij hun club zitten. Dat geeft valse hoop.' En dus wachten we het tijdens de laatste week rustig af.

Martín Demichelis gaf een paar maanden geleden aan voor een dilemma te staan: of naar Argentinië om zijn carrière af te sluiten, of nog één keer een Europees avontuur aangaan. De verdediger van destijds Málaga nam zijn beslissing en besloot transfervrij de overstap te maken naar Atlético Madrid.

Nog geen twee maanden later kan zijn loopbaan een rare wending krijgen, want niemand minder dan Manchester City is geïnteresseerd in de Argentijn. City-manager Manuel Pellegrini heeft bij Málaga gewerkt met de robuuste verdediger en wil bij zijn nieuwe club graag nog wat meer opties in de verdediging.

Vincent Kompany is een maand geblesseerd, waardoor de komst van Demichelis goed uitkomt. In dat geval vangt Atlético zeven miljoen euro. Makkelijk verdiend in twee maanden én het geeft de club de optie om een hoger bod uit te brengen op een andere verdediger. Ajacied Toby Alderweireld bijvoorbeeld.

Bekijk hier al onze video's