Transferdagboek 26/01: Bony, Balotelli, Bastos, Neymar

Met de start van een nieuwe kalenderjaar is ook de transfermarkt in de voetbalwereld weer open. Oftewel: vliegende directeuren, op transfers azende spelers en in de geldbuidel tastende clubs. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 26/01: Bony, Balotelli, Bastos, Neymar

Als de Sunday Telegraph de waarheid spreekt, komt Wilfried Bony niet meer terug naar Arnhem. Volgens de Engelse krant is Newcastle United bereid om flink wat geld neer te leggen voor de spits van Vitesse. Manager Alan Pardew zou ruim veertien miljoen euro willen betalen om de topscorer van de Eredivisie naar St. James' Park te halen.

Het is algemeen bekend dat Bony graag een nieuw avontuur wil aangaan, maar Vitesse wil daar wel het juiste bedrag voor zien. Bij een bedrag van veertien miljoen euro zijn de Arnhemmers absoluut bereid mee te denken over een transfer. Overigens meldt de Britse krant dat ook Liverpool, Chelsea en West Ham United de verrichtingen van Bony in de gaten houden.

Vrijdag wist Manchester City-manager Roberto Mancini het zeker: Mario Balotelli mag niet vertrekken. Maar daar trekt AC Milan zich weinig van aan. Volgens La Gazzetta dello Sport heeft de Italiaanse topclub opnieuw een bod uitgebracht op de aanvaller. Milan heeft zo'n twintig miljoen euro over voor de spits, terwijl Manchester City graag richting de dertig miljoen wil ontvangen.

Het verschil tussen de vraagprijs en het bod is nog levensgroot, weet ook vice-president Adriano Galliani. Hoewel de bestuurder het niet opgeeft en Balotelli graag naar San Siro wil halen, is hij ook reëel. 'Het is voor 99,9 procent zeker dat Balotelli niet naar AC Milan komt', stelde hij nadat de club het nieuwe bod uitbracht. NEC mag dan succes hebben gehad met het binnenslepen van Erik Falkenburg, Robin Quaison bleek niet te verleiden tot een transfer naar Nederland. De Zweedse middenvelder ziet de Nijmeegse club niet als een stap omhoog. 'Ik wil naar een team dat beter is dan AIK, áls ik zou moeten verhuizen. En dat is NEC niet', zegt de negentienjarige middenvelder, na achttien duels op het hoogste niveau in Zweden.

Schalke 04 heeft ook nog geen succes kunnen bijschrijven als het gaat om Michel Bastos. De Braziliaan ziet de overstap naar Gelsenkirchen wel zitten, maar zijn club Olympique Lyon schermt met meer interesse. 'We zijn in gesprek met Schalke, maar een akkoord is niet in zicht', zegt voorzitter Jean-Michel Aulas. 'Bastos is akkoord met Schalke, maar we hebben overeenstemming met een andere club. Die noem ik niet.' We vervolgen met een van de meest gewilde voetballers van het moment. De Braziliaan Neymar (20) heeft het naar zijn zin bij Santos in zijn vaderland. En hoewel de hele mondiale voetbalwereld ervan uitgaat dat hij na het WK van 2014 in eigen land de oversteek richting Europa zal maken, is hij daar zelf nog niet zo zeker van.

'Misschien verleng ik mijn contract hier wel', aldus de groeibriljant. Neymar zou tevens al een voorcontract getekend hebben bij Barcelona. Haast heeft hij evenwel niet met het tekenen van een volgende contract. 'Mijn huidige verbintenis loopt nog wel even.'

Voorzitter Luis Alvaro Ribeiro heeft een duidelijke voorkeur. Hij wil van Neymar een icoon van Santos maken. 'Hij is hier gelukkig, verdient enorm veel geld en ik geloof er heilig in dat we hem langer kunnen vastleggen. Dat is in ieder geval mijn droom.' Wat de droom van Neymar is, zal pas over een tijdje blijken. Iemand die het in plaats van dromen met nachtmerries moet doen, is Peter Odemwingie. De Nigeriaanse aanvaller heeft nul op rekest gekregen toen hij een transferverzoek indiende bij West Bromwich Albion. 'Hij moet hier gewoon zijn contract tot medio 2014 uitdienen', luidde het veto van de club.

Dat is ook een teleurstelling voor Queens Park Rangers. Trainer Harry Redknapp zag in Odemwingie immers een volgende troef in de strijd tegen degradatie.

Tot slot eens een Fransman die niét in de belangstelling staat van Newcastle United. Atlético Madrid hoopt namelijk Yoann Gourcuff over te nemen van Olympique Lyon. De Madrilenen opteren voor een verhuurperiode met een optie tot koop, terwijl de Fransen drie miljoen euro willen terug zien voor de 22 die ze ooit voor de middenvelder betaalden.

Ondertussen heeft Newcastle United-manager Alan Pardew gereageerd op de Franse invasie in zijn ploeg. Mede door vijf Franse nieuwelingen bedraagt het aantal Fransen in de selectie nu precies elf. 'En dat is eigenlijk niet de koers die wij willen varen', geeft Pardew toe.

'Maar we kunnen niet anders', gaat de coach verder. 'Onze eigen jeugd is niet goed genoeg. Bovendien moeten we ook niet overdrijven. Hoe groot is de Britse invloed bij de topploegen? We moeten maar accepteren dat het Engelse voetbal nu eenmaal veel Europeser wordt', besluit Pardew.

Zodoende durven wij wel te stellen dat er in de laatste week van de transferperiode nog wel eens een Frans klinkende naam op zal duiken in de wandelgangen te Newcastle. Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van de fotodatabank VI Images.

Bekijk hier al onze video's