Transferdagboek 24/01: Isco, Muniain, Zaccardo en Zaha

Met de start van een nieuwe kalenderjaar is ook de transfermarkt in de voetbalwereld weer open. Oftewel: vliegende directeuren, op transfers azende spelers en in de geldbuidel tastende clubs. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 24/01: Isco, Muniain, Zaccardo en Zaha

Na de dagenlange maar onbevredigende geruchtenstroom rond de nog altijd in Madrid vertoevende Kaká kunnen de supporters van AC Milan dan mogelijk toch een nieuwe speler verwelkomen. Het is weliswaar geen verloren zoon, maar met de aanstaande transfer van Cristian Zaccardo strijkt er op korte termijn toch een zeventienvoudig Italiaans international neer in San Siro.

De inmiddels 31-jarige rechtsback behoorde in 2006 nog tot het selecte groepje Italiaanse wereldkampioenen (op de foto onder met captain Fabio Cannavaro en Simone Barone) en is volgens een directielid van zijn club Parma bijna speler van de Rossoneri. 'We zijn de deal aan het afronden, al zijn er nog wat dingen die we moeten bespreken.'

Waar de naar eigen zeggen trotse en vereerde Zaccardo dus bij Milan gaat tekenen, is het plan dat de 22-jarige Rodney Strasser en linksback Djamel Mesbah de omgekeerde weg bewandelen. Bovendien zou de komst van Zaccardo volgens Gazzetta dello Sport ruimte bieden voor de lucratieve verkoop van Ignazio Abate, die al enige tijd in de belangstelling van Zenit Sint-Petersburg staat, waar met Luciano Spalletti een landgenoot aan het roer staat. Ook in Engeland is volgens verschillende media een transfer op handen. Zowel BBC als Sky Sports meldt dat Wilfried Zaha binnen 48 uur een medische keuring zal ondergaan bij Manchester United en voor vijfenhalf jaar gaat tekenen op Old Trafford.

Als de twintigjarige vleugelspits die keuring doorkomt, ontvangt zijn huidige werkgever Crystal Palace circa twaalf miljoen euro, een bedrag dat nog kan stijgen richting de achttien miljoen euro. Zaha zal pas vanaf komende zomer in Manchester spelen, want Crystal Palace stelt als eis dat de enkelvoudig international van Engeland het seizoen afmaakt op Selhurst Park.

Terwijl United zijn gewenste transfer dus bijna heeft afgerond, moet Manchester City de langverwachte komst van Málaga-spelmaker Isco mogelijk afblazen. Technisch directeur Mario Husillos stelt tegen Spaanse media dat het twintigjarige talent op het punt staat om een nieuw verbeterd contract te tekenen.

Waar Isco (foto onder) ongetwijfeld blij zal zijn met de salarisverhoging, wrijft de clubleiding van het in financieel noodweer verkerende Málaga zich al in de handen bij de wetenschap dat de contractueel vastgelegde afkoopsom zal worden opgehoogd van 21 naar bijna veertig miljoen euro. Of dat voor het kapitaalkrachtige City reden is om de hoop op te geven, zal moeten blijken. Bayern München heeft zijn pijlen gericht op een andere veelbelovende Spanjaard. Een van de versterkingen die de nieuwe trainer Josep Guardiola op het oog heeft is de twintigjarige Iker Muniain. De vleugelspeler van Athletic de Bilbao speelde ondanks zijn jonge leeftijd al ruim honderd wedstrijden voor de huidige nummer veertien van de Primera División.

We blijven in Duitsland, want ook Schalke 04 is voornemens zich in aanvallend opzicht te versterken, en heeft daarbij een oude bekende in het vizier. Michel Bastos, de voormalige linksback van Excelsior, moet deze winter nog de selectie van Die Königsblauen komen versterken. De ploeg van trainer Jens Keller heeft een overvolle ziekenboeg, waarin onder anderen Ibrahim Afellay zit, en kan mede daarom vers bloed gebruiken.

De Duitse grootmacht wil de multi-functionele speler zo snel mogelijk overnemen van Olympique Lyon, zo liet directeur Horst Heldt donderdag weten. De 29-jarige Bastos mislukte aan het begin van zijn carrière in Rotterdam bij Feyenoord en Excelsior als verdediger, maar groeide daarna in de Franse competitie in een meer aanvallende rol uit tot een ster en werd zelfs Braziliaans international.

Van Europa stappen we over naar Zuid-Amerika. San Lorenzo heeft zich via een officiële mededeling gewonnen gegeven. De Argentijnse club staakt de pogingen Fabricio Coloccini voor zich te winnen. 'Het is niet mogelijk hem bij Newcastle United weg te halen.' Maar daarbij rekent het niet met de verdediger zelf. Coloccini heeft aangegeven niet meer te willen spelen voor The Magpies. Hij wil uit persoonlijke overwegingen terug naar Argentinië, maar het heeft er veel van weg dat hij een vastgelopen transfer vlot probeert te trekken.

Juventus is volop bezig met het vergroten van het aanvallende potentieel. De Turijnse club legde inmiddels voor komende zomer Fernando Llorente vast, die overkomt van Athletic de Bilbao (zie ook bericht van 13.23 uur). Maar het contracteren van Llorente heeft de honger naar nieuwe krachten niet gestild bij de De Oude Dame . Naast Didier Drogba flirt de Turijnse grootmacht met Mario Balotelli (mede dankzij de goede banden met zaakwaarnemer Mino Raiola). Maar inmiddels wordt ook de optie Lisandro López (foto) nadrukkelijk bekeken. Zijn huidige club Olympique Lyon praat over een huur met een optie tot koop, die bij een aantal wedstrijd automatisch wordt gelicht.

We eindigen dit dagboek in Madrid, waar eerder de nodige ophef was bij Real Madrid rondom José Mourinho. Enkele spelers, waaronder Sergio Ramos, Iker Casillas en Xabi Alonso, zouden volgens de Spaanse sportkrant Marca bij de clubleiding het dreigement hebben neergelegd: Mourinho eruit, of wij eruit.

Naar aanleiding van dat bericht voelden de beleidsbepalers van Real Madrid zich geroepen die berichtgeving middels een statement te ontkrachten. 'Allemaal onzin. Het zijn allemaal leugens, die veelzeggend zijn voor het gebrek aan respect richting Mourinho en de club', zo meldde voorzitter Florentino Perez. En dus blijft de veelbesproken oefenmeester, ondanks de tegenvallende resultaten, voorlopig gewoon aan als eindverantwoordelijke van de Spaanse grootmacht. Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van de fotodatabank VI Images.

Bekijk hier al onze video's