Transferdagboek 16/01: Sneijder, Barton, Riise en Krul

Met de start van een nieuwe kalenderjaar is ook de transfermarkt in de voetbalwereld weer open. Oftewel: vliegende directeuren, op transfers azende spelers en in de geldbuidel tastende clubs. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 16/01: Sneijder, Barton, Riise en Krul

Niet voor het eerst openen we het transferdagboek met Wesley Sneijder, die nog altijd het gesprek van de dag is in Turkije vanwege de door Galatasaray zeer gewilde komst van de Oranje-aanvoerder. Eerder op de dag liet de middenvelder, nu nog eigendom van Internazionale, al weten te wachten op een grotere sportieve uitdaging. Een ploeg die mogelijk voldoet aan die wens, is Liverpool. The Reds zouden hem wel zijn kunsten op Anfield Road willen zien vertonen.

Unal Aysal, voorzitter van Galatasaray, bevestigde woensdag nogmaals dat hij een akkoord met Internazionale heeft over een transfersom van zo'n 8 miljoen euro. Sneijder kan 5,5 miljoen euro per jaar bij de Turkse club verdienen. 'Maar we hebben ook een plan B achter de hand', zei Aysal. 'We wachten op de beslissing van Sneijder. We hebben nog ongeveer zo'n drie tot vier dagen de tijd.'

Ondertussen lacht voorzitter Moratti van Internazionale de woorden van Sneijder laconiek weg. 'Vindt hij dat we de druk te hoog opvoeren? Prima', aldus Moratti. 'Ik heb hem niets te zeggen. We praten als professionals met elkaar', zet de bestuurder de toch al bedorven verhouding verder op scherp.

Over naar het Europese vasteland, waar Olympique Marseille de mogelijkheid onderzoekt Joey Barton langer aan zich te binden. De veelbesproken middenvelder is tot het einde van het seizoen gehuurd van Queens Park Rangers.

Technisch directeur José Anigo van de Fransen schat de kansen op een langer verblijf van Barton positief in. 'We zijn nog geen gesprekken met Queens Park Rangers gestart maar we hebben goede banden met die club. Barton heeft het hier naar zijn zin. Hij houdt van de stad, die voetbal ademt.' Vandaag maakte QPR bekend Loïc Rémy te hebben overgenomen van de Fransen, mogelijk dat deze wederdienst dus volgt. We vervolgen in Londen waar John Arne Riise bij een acceptabel bod zijn huidige werkgever Fulham mag verlaten. De 32-jarige Noor zou volgens The Times niet langer door een deur te kunnen met manager Martin Jol, die de ervaren speler de laatste weken op de bank posteerde.

Dit viel heel slecht bij de voormalige speler van onder meer Liverpool en AS Roma, waarop de verdediger woedend reageerde richting de Hagenaar. Mede hierdoor lijkt Riise op tweede kerstdag tegen Southampton (1-1) zijn laatste wedstrijd namens de The Cottagers te hebben gespeeld.

Meer nieuws uit de Premier League. Newcastle United heeft volgens The Daily Mail een bod uit Milaan ontvangen voor Tim Krul (foto onder). AC Milan heeft een bedrag van maar liefst twaalf miljoen euro over om de Nederlander naar San Siro te halen. De huidige werkgever van de doelman lijkt echter niet onder de indruk.

Newcastle laat zijn sluitpost namelijk niet vertrekken voor een bedrag dat onder de 25 miljoen euro ligt. Mocht de international richting Italië vertrekken krijgt hij mogelijk te maken met José Mourinho, die bij Real Madrid bezig is aan zijn slechtste seizoen uit zijn carrière. De Rossoneri wisten eerder Josep Guardiola niet te strikken als hoofdtrainer en verlegden direct hun interesse naar The Special One. Naast de geruchten omtrent Krul en Mourinho gonst ook het gerucht dat David Beckham met AC Milan in gesprek is over een terugkeer in San Siro. Eerder speelde de 37-jarige middenvelder met de fluwelen trap in de tweede seizoenhelft van 2008/09 en 2009/10 ook al voor de Rossoneri.

Destijds ging het nog om een tijdelijk verblijf in Milaan, omdat Beckham beide keren weer terugkeerde naar Los Angeles Galaxy. Volgens Gazzetta dello Sport wordt Becks ditmaal echt eigendom van Milan, dat voor hem een uitzondering zou willen maken in het vooral op het aantrekken van jongere spelers gerichte transferbeleid.

Het zou slecht nieuws zijn voor Urby Emanuelson, die dinsdag al aangaf niet blij te zijn met het geringe aantal speelminuten dat hij van trainer Massimiliano Allegri krijgt. Beckham kan rechts op het middenveld spelen, maar kan ook prima uit de voeten centraal op het middenveld. Riccardo Montolivo en Massimo Ambrosini lijken op die plek echter onomstreden.

Ook voor Federico Macheda lonkt een transfer naar Italië. De 21-jarige aanvaller komt bij Manchester United niet aan spelen toe en kwam in 2010/11 daarom al een halfjaar op huurbasis uit voor Sampdoria. De geboren Romein, die zijn opleiding genoot bij Lazio, maakte in Genua slechts één bekerdoelpunt, maar toch heeft Fiorentina naar verluidt interesse in een verhuurperiode.

Of een tijdelijke overgang naar Florence zin heeft, valt te bezien. Met onder anderen ex-Ajacied Mounr El Hamdaoui, Stevan Jovetic, Adem Ljajic, de nog geblesseerde aankoop Giuseppe Rossi en Luca Toni kan trainer Vincenzo Montella al over een vijftal spitsen beschikken. Wie op Old Trafford wél aan spelen toekomt is Javier Chicharito Hernández. De Mexicaanse goaltjesdief is dit seizoen tweede op de topscorerslijst van de club achter Robin van Persie met twaalf doelpunten in officiële wedstrijden. Atlético Madrid zou hem daarom beschouwen als de ideale opvolger voor Radamel Falcao.

Mocht El Tigre Madrid voor een miljoenenbedrag verlaten, dan kan United volgens Spaanse media een bod van circa zestien miljoen euro verwachten voor de de 24-jarige Hernández, die dit seizoen als supersub zijn werkgever al twee keer voor puntenverlies behoedde.

We sluiten ook af in de Spaanse hoofdstad, waar een opmerkelijke ruildeal tussen United en Real Madrid op handen lijkt. Ángel di María en Nani zouden nog deze winterstop van werkgever ruilen. Nani is door een maandenlange enkelblessure zijn basisplaats in het elftal van Ferguson kwijtgeraakt en zou in Madrid een dodelijk koppel kunnen vormen met landgenoot Cristiano Ronaldo.

Tot voor kort wervelde Di María nog op de rechterflank in het Santiago Bernabéu, maar José Mourinho kiest er steeds vaker voor om zowel Luka Modric als Mesut Özil op te stellen. De Kroaat speelt steeds vaker als nummer 10, waardoor Özil naar de rechterflank verhuist. Dat was twee jaar lang het domein van Di María, maar nu moet hij steeds vaker vanaf de zijlijn toekijken. En dat terwijl Ferguson al gecharmeerd is van de 24-jarige Argentijn sinds hij bij Benfica zijn transfer naar Real verdiende. Wordt ongetwijfeld vervolgd. Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van de fotodatabank VI Images.

Bekijk hier al onze video's