Transferdagboek 10/06: El Shaarawy, Cavani en Berg

Het seizoen is ten einde, waardoor het de transferperikelen zijn die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 10/06: El Shaarawy, Cavani en Berg

Het ziet ernaar uit dat Marcus Berg zijn loopbaan een vervolg geeft bij Panathinaikos. De aanvaller kan zijn carrière daarmee een nieuwe impuls geven, aangezien hij bij zijn huidige werkgever Hamburger SV te horen heeft gekregen dat hij mag vertrekken.

Berg, die in Nederland bij FC Groningen en PSV te bewonderen was, kende een zeer ongelukkig seizoen. In elf wedstrijden kwam hij niet tot scoren, terwijl hij het seizoen daarvoor één keer trefzeker was in de Bundesliga.

Napoli-spits Edinson Cavani heeft toegegeven dat hij in gesprek is met andere clubs, maar dat het nog steeds niet zeker is waar hij komend seizoen voor speelt. De Uruguayaan is voor ruim zestig miljoen euro op te halen uit Napels en Manchester City lijkt dat bedrag neer te willen leggen.

'Alles is op dit moment onzeker’, liet Cavani weten. 'Ik sta onder contract bij Napoli, waardoor er nog niets zeker is over mijn toekomst. Nu concentreer ik mij op de WK-kwalificatie en de Confederations Cup, daarna kijk ik wat ik ga doen.'

Niet alleen Manchester City heeft interesse in de sterspeler. Ook Chelsea en Real Madrid hengelen naar zijn verdiensten. Cavani heeft al aangegeven dat hij een stap hogerop wil en dat trainen onder managers van het kaliber José Mourinho (Chelsea) een eer zou zijn.

Waar Cavani gevleid wordt door de interesse van de Engelse topclubs, blijft AC Milan-aanvaller Stephan El Shaarawy uiterst nuchter nadat hij in verband werd gebracht met Manchester City.

Sterker nog, de Italiaan heeft geen trek om Milaan te verruilen voor Manchester. 'Ik ga denk ik niet vertrekken bij AC Milan. Natuurlijk is het een eer, maar ik ben hier heel blij. Ik heb hier een goed gevoel en Massimiliano Allegri (trainer, red.) heeft me altijd het vertrouwen gegeven.'

Borussia Dortmund sprak een veto uit over een overgang van Robert Lewandowski naar Bayern München, maar de Duitse club lijkt toch niet uit te sluiten dat de Poolse aanvaller komende zomer toch een transfer maakt. En dus blijft zijn naam voorlopig nog wel even circuleren in de transfercarrousel, want scorende spitsen doen het altijd goed.

Het duidelijke nein uit Dortmund over Lewandowski verandert niets aan de situatie van Mario Gomez bij Bayern München. De Duitse spits is en mag nog steeds op zoek gaan naar een nieuwe club, waar hij betere perspectieven heeft. De Serie A, en dan met name Juventus, is de meest waarschijnlijke bestemming voor de bankzitter van Bayern. In Beieren willen ze de transfersom voor Gomez - dertig miljoen euro wordt gevraagd - gebruiken om defensieve versterking te halen. Zeker vanwege de aanhoudende knieproblemen van Holger Badstuber ligt daar de prioriteit. Jérémy Mathieu heet een belangrijke kandidaat te zijn, maar er zijn meer kapers op de kust voor de 29-jarige verdediger van Valencia. De Franse international, die door achillespeesproblemen afgelopen seizoen grotendeels miste, zou ook hoog op het lijstje staan van Barcelona.

Lazar Markovic is de volgende belofte die Chelsea aantrekt om hem vervolgens te verhuren. Althans, dat stelt Partizan Belgrado-voorzitter Dragan Djuric in Servische media. De negentienjarige aanvaller, die vrijdag tegen België zijn zevende interland speelde, wordt door Chelsea voor twee jaar naar Benfica gestuurd om ervaring op te doen.

Door zijn warme band met aanstaand Chelsea-coach José Mourinho is Wesley Sneijder in verband gebracht met een transfer van Galatasaray naar Stamford Bridge. De door bondscoach Van Gaal van zijn aanvoerdersband beroofde Oranje-international ziet het echter niet snel tot een hereniging met de Portugees komen. 'Ik heb Mourinho wel gesproken maar geruchten zijn er zo snel. Ik zit goed in Turkije', aldus de middenvelder in het AD.

Dusan Tadic heeft het ook naar zijn zin bij FC Twente. Maar de Servische aanvaller staat open voor een nieuwe club, zeker ook omdat zijn huidige Enschedese werkgever komend seizoen verstoken blijft van Europees voetbal.

En hij weet dat de interesse er is. 'Als er een goede aanbieding komt voor mij en voor de club dan moeten we om de tafel. Er is veel belangstelling, maar ik heb tot nu toe alles overgelaten aan mijn manager', tekende De Telegraaf op uit de mond van Tadic. Mogelijk zien we Toby Alderweireld evenmin nog terug op de Nederlandse velden. De Ajax-verdediger werd vrijdag tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Servië nauwlettend gevolgd door Rudi Völler, de technisch directeur van Bayer Leverkusen.

De Duitsers hebben meer ijzers in het vuur, ter versterking van de defensie. Leverkusen overweegt namelijk een bod neer te leggen bij Barcelona voor de 22-jarige Martín Montoya, weet Marca.

Ook op het trainersvlak wordt er nog het nodige gespeculeerd. De naam Guus Hiddink valt als mogelijke opvolger van Carlo Ancelotti bij Paris Saint-Germain. De Achterhoeker, die naar alle waarschijnlijkheid FC Anzhi gaat verlaten, heeft namelijk eenzelfde profiel als de Italiaan. En die aast nog steeds op een vertrek naar Real Madrid.

Een en ander zou het vertrek van Gonzalo Higuaín naar Juventus bespoedigen. Zondag zaten zijn club Real Madrid en Juventus om de tafel. Hoewel ook Arsenal interesse heeft, wil de 25-jarige goaltjesdief per se naar Noord-Italië. Een transfer laat echter nog op zich wachten, omdat Real eerst wil overleggen met de nog aan te stellen trainer.

Bovendien is het prijskaartje dat om de nek van Higuaín met dertig miljoen euro aan de forse kant. De Koninklijke zou wel bereid zijn water bij de wijn te doen, waardoor Juventus voor 25 miljoen klaar zou kunnen zijn. Een andere optie, om middenvelder Claudio Marchisio in de deal te betrekken, zou door de Juve-directie van de hand zijn gewezen. Net als zijn landgenoot Higuaín was ook Carlos Tévez (gezamenlijk op foto boven) aanvankelijk in beeld bij Juventus. Een obstakel is echter wel de salariseisen van Tévez. In Manchester verdient hij 8,5 miljoen euro per seizoen, bij Milan zou hij genoegen moeten nemen met de helft. Vanwege de bezuinigingen is dat het salarisplafond wat Silvio Berlusconi en Galliani hanteren.

Tévez lijkt dus onderweg naar Milaan, Stevan Jovetic is er wel alles aan gelegen om in Turijn neer te strijken. Dat heeft de Montenegrijnse aanvaller van Fiorentina gezegd in La Gazetta dello Sport. 'Juventus zit al een jaar achter me aan en ziet in mij een topaanwinst. Wie zou er door zoiets niet gevleid worden? Ik wil naar Juventus, zodat ik me verder kan ontwikkelen.'

Bekijk hier al onze video's