Transferdagboek 03/01: Gago, Feghouli, Lugano en Zaha

Met de start van een nieuwe kalenderjaar is ook de transfermarkt in de voetbalwereld weer open. Oftewel: vliegende directeuren, op transfers azende spelers en in de geldbuidel tastende clubs. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 03/01: Gago, Feghouli, Lugano en Zaha

Málaga is een van de grote verrassingen dit seizoen. De Andalusiërs bezetten in de Primera División een keurige vierde plaats en wisten als groepswinnaar de achtste finales van de Champions League te bereiken. Maar dat betekent niet dat Málaga tevreden is met de huidige selectie, want de club hoopt Diego Lugano op huurbasis over te nemen van Paris Saint-Germain.

De 32-jarige verdediger uit Uruguay kan in de Franse hoofdstad niet wekelijks rekenen op een basisplaats, waardoor een avontuur in Spanje interessant is voor de 72-voudig international.

Een speler die juist op het punt zou staan om Spanje te verlaten is Fernando Gago. De 26-jarige Argentijnse middenvelder kwam in 2007 met hooggespannen verwachtingen naar Europa, maar wist die bij achtereenvolgens Real Madrid, AS Roma en Valencia niet waar te maken.

Toch denkt ploeggenoot Roberto Soldado niet dat Gago deze winter al terugkeert bij Boca Juniors. 'Ik denk dat Fernando blijft. Ik weet niet wat er waar is van de interesse van Boca, maar zolang hij nog voor Valencia speelt weet ik zeker dat hij alles zal geven voor de club.'

Ook Gago's ploeggenoot Sofiane Feghouli werd met een vertrek uit Valencia in verband gebracht, maar de 23-jarige Algerijn maakte aan alle speculaties een einde door zijn medio 2014 aflopende contract met twee jaar te verlengen.

En dat is opvallend, aangezien clubs als Liverpool en Manchester United naar verluidt geïnteresseerd waren. De Engelse grootmachten kunnen dus op zoek naar een andere speler.

En misschien is dat Wilfried Zaha wel, want de twintigjarige aanvaller van Crystal Palace zou op weg zijn naar Manchester United. Nadat eerder ook Arsenal en Tottenham Hotspur in verband werden gebracht met de geboren Ivoriaan, die in november zijn interlanddebuut maakte namens Engeland in het oefenduel met Zweden (4-2 verlies), zouden The Red Devils nu de beste papieren hebben. Mogelijk maakt Zaha eerst nog wel het seizoen af bij Crystal Palace.

Na het vertrek van trainer/coach Felix Magath wil VfL Wolfsburg afrekenen met het imago van een duiventil, waar spelers elke transferperiode in groten getale komen en gaan. Maar dat betekent geenszins dat de club van Bas Dost de markt niet opgaat.

Ivan Perisic is een kandidaat de gelederen van Die Wölfe te versterken. De Kroaat zelf staat open voor een transfer, aangezien hij bij Borussia Dortmund in zijn ogen te weinig aan spelen toekomt.

De Duitse kampioen heeft al een vervanger op het oog voor Perisic. Konstantinos Fortounis heeft zich als aanvallende middenvelder bij 1. FC Kaiserslautern in de kijker gespeeld van Dortmund, dat in de strijd om de Griekse international concurrentie heeft van Wolfsburg.

Jonas Olsson (rechts op foto onder) is gevleid door alle belangstelling. Onder meer Arsenal ziet in de voormalige verdediger van NEC een interessante optie. De Zweed staat nog tot medio 2016 onder contract bij West Bromwich Albion, maar heeft een gelimiteerde afkoopsom van minder dan vier miljoen euro. Balász Dzsudzsák heeft er geen geheim van gemaakt een volgende stap te willen zetten in zijn carrière. De interesse van Fenerbahçe en Benfica voldoet niet helemaal aan de wens van de oud-PSV'er. 'Ik ontken niet dat de Spaanse of Duitse competitie mijn droom is', zegt de Hongaarse aanvaller van Dinamo Moskou.

Zijn trainer Dan Petrescu wil Dzsudzsák, 'een van de belangrijkste pijlers van mijn team', helemaal niet kwijt. De Hongaar is gelukkig met het vertrouwen van de Roemeense coach, maar plaatst ook zijn kanttekening. 'Hij weet ook dat een speler alleen in staat is zich honderd procent te geven als hij goed in zijn vel zit', aldus Dzsudzák.

De 31-jarige Joe Cole heeft zijn keuze gemaakt, zo wordt geopperd in Britse kranten. Zijn aanvankelijke bestemming Queens Park Rangers is ingeruild voor West Ham United waarvoor Cole eerder als jeugdspeler al uitkwam.

De switch werd mogelijk gemaakt door de ontbinding van zijn contract bij Liverpool, dat hem wel ruim drie miljoen euro meegeeft als troost. In Engeland is het immers niet toegestaan om twee spelers van één club te huren, en Andy Carroll is al op tijdelijke basis neergestreken bij The Hammers.

AC Milan dreigt ook na de winterstop nog te zitten met de dure Robinho, die zich inmiddels weer in de Italiaanse modestad heeft gemeld. Flamengo en Atlético Mineiro hebben de interesse in de Braziliaanse aanvaller opgegeven gezien de eisen. Naast een transfersom van tien miljoen euro werd immers een maandsalaris geëist van bijna een half miljoen euro. Santos, Robinho’s eerste club, heeft de deur nog op een kier staan.

Guillaume Hoarau keert een dag eerder terug van het trainingskamp van Paris Saint-Germain en dat heeft alles te maken met zijn afscheid. De aanvaller, op het tweede plan beland bij de Franse grootmacht, staat op het punt zijn heil elders te zoeken. De beoogde bestemmingen liggen nog wel flink uit elkaar. Wordt het China met Dalian Aerbin of Engeland waar Everton en Sunderland als eventueel nieuwe werkgever worden genoemd? Lees hier meer passages uit het transferdagboek. Tevens houdt VI.nl voor de Nederlandse clubs een overzicht bij met de versterkingen en uitgezwaaide spelers per club. Klik hier voor het overzicht.
Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's