Totti treedt toe tot select gezelschap van voetbalopa's

Reacties

Met een nieuw contract op zak gaat Francesco Totti tot na zijn veertigste door als profvoetballer. De AS Roma-legende treedt daarmee toe tot een select gezelschap. VI zette alle veldspelers van veertig jaar en ouder van deze eeuw in de grote vijf competities van Europa op een rijtje.

Totti treedt toe tot select gezelschap van voetbalopa's

Kevin Phillips (40 jaar, 2 maanden en 26 dagen)
Hij versleet in Engeland tal van clubs, maar kende zijn beste periode verreweg bij Sunderland. Tussen 1997 en 2003 maakte hij in 208 duels 113 doelpunten voor The Black Cats. In het seizoen 1999/2000 won hij zelfs de Gouden Schoen. De achtvoudig Engels international beëindigde zijn carrière twee jaar geleden in het shirt van Leiceser City. Tegenwoordig is hij actief als assistent trainer van Derby County.

Kevin Phillips namens Sunderland in duel met Jaap Stam van Manchester United.
Kevin Phillips namens Sunderland in duel met Jaap Stam van Manchester United.

Manuel Pablo (40 jaar, 3 maanden en 19 dagen)
De laatste 'overlevende' van het beste Deportivo La Coruña aller tijden. In 1999/2000 werd Depor voor de eerste en tot nu toe enige keer Spaans kampioen met mannen als Roy Makaay, Mauro Silva, Djalminha en Noureddine Naybet. Alle spelers van toen zijn inmiddels gestopt, maar Manuel Pablo buffelde afgelopen seizoen gewoon nog in Riazor. En als het de rechtsback ligt, gaat hij nog een jaar door. Als Deportivo daarmee instemt, kan de dertienvoudig Spaans international Amadeo Carboni volgend seizoen onttronen als oudste speler ooit in La Liga.

Ryan Giggs (40 jaar, 5 maanden en 7 dagen)
Manchester United-legende die van 1991 tot 2014 het shirt van The Red Devils droeg en met de club liefst dertien kampioenschappen in de wacht sleepte. Hij ging van alle leden van The Class of '92 (verder bestaande uit Nicky Butt, David Beckham, Paul Scholes en de broertjes Neville) verreweg het langste door. De afgelopen twee jaar was hij op Old Trafford assistent van Louis van Gaal, maar na een kwart eeuw aan dienstjaren hangt nu zijn vertrek in de lucht.

Ryan Giggs tijdens zijn laatste seizoen als speler van Manchester United.
Ryan Giggs tijdens zijn laatste seizoen als speler van Manchester United.

Donato (40 jaar, 5 maanden en 22 dagen)
Net als Manuel Pablo een lid van het legendarische kampioenselftal van Deportivo La Coruña. De Braziliaans-Spaanse middenvelder stopte drie jaar na het behalen van het kampioenschap bij Depor en was toen de veertig ruim gepasseerd. Enkele jaren geleden begon hij een trainerscarrière in de kelder van het Spaanse voetbal, maar inmiddels is Donato alweer een tijdje op zoek naar een club.

Teddy Sheringham (40 jaar, 8 maanden en 28 dagen)
De Champions League-finale van 1999 was dé wedstrijd van Teddy Sheringham. Met een doelpunt en een assist boog de spits de legendarische eindstrijd tegen Bayern München eigenhandig om in het voordeel van Manchester United. Hij zou daarna op het hoogste niveau nog uitkomen voor Tottenham Hotspur, Portsmouth, West Ham United. Bij die laatste club groeide hij in 2006 uit tot oudste veldspeler ooit in de Premier League. De inmiddels 49-jarige Sheringham werd vorig jaar manager van Stevenage en schreef zichzelf zelfs in als speler, maar van een debuut namens die club kwam het (nog) niet.

David May bejubelt Teddy Sheringham na zijn heldenrol in de Champions League-finale tegen Bayern München.
David May bejubelt Teddy Sheringham na zijn heldenrol in de Champions League-finale tegen Bayern München.

Javier Zanetti (40 jaar, 9 maanden en 8 dagen)
Groeide tussen 1994 en 2014 uit legende bij Internazionale, waarmee hij vijf keer kampioen werd en een keer de Champions League won. De 143-voudig international van Argentinië kon uit de voeten als linksback, linkshalf, controlerende middenvelder, rechtshalf, maar speelde het liefst rechtsback. Geliefd vanwege zijn loyaliteit, betrouwbaarheid en onverzettelijkheid is Javier Zanetti met 615 Serie A-duels de op één na hoogst genoteerde speler op het wedstrijdenklassement van de Italiaanse competitie. In 2014 beëindigde hij zijn illustere carrière en werd hij vice-voorzitter van zijn geliefde Inter.

Javier Zanetti toont zijn medaille na het winnen van de Champions League in 2010.
Javier Zanetti toont zijn medaille na het winnen van de Champions League in 2010.

Juan Carlos Valerón (40 jaar, 10 maanden en 21 dagen)
Schitteren deed de spelmaker bij Real Mallorca en Atlético Madrid, maar vooral bij Deportivo La Coruña. Hij was tussen 2000 en 2013 ondanks zijn vele blessures onmisbaar voor de blauw-witten. Nadien toog de 46-voudig Spaans international naar Las Palmas, de club van zijn hart. Na drie jaar op de Canarische eilanden beëindigde de stilist vorige maand zijn 22-jarige loopbaan. Hij blijft als teammanager aan Las Palmas verbonden.

Juan Carlos Valerón in het shirt van zijn grote liefde Las Palmas.
Juan Carlos Valerón in het shirt van zijn grote liefde Las Palmas.

Paolo Maldini (40 jaar, 11 maanden en 5 dagen)
AC Milan-legende en houder van het wedstrijdenrecord van de Serie A, waarin hij tussen 1985 en 2007 liefst 647 wedstirjden speelde. Won zeven landstitels, vijf keer de Champions League en tal van andere prijzen bij de club waar zijn wijlen vader Cesare ook tot icoon was uitgegroeid. Een nieuw hoofdstuk in de Maldini-legende valt niet uit te sluiten, want Paolo's zoon Christian Maldini (19) speelt momenteel in het beloftenelftal van de Rossoneri. Tegenwoordig eigenaar van de Amerikaanse club Miami FC.

Paolo Maldini na de gewonnen Champions League-finale van 2003.
Paolo Maldini na de gewonnen Champions League-finale van 2003.

Pietro Vierchowod (41 jaar en 10 dagen)
Op het nippertje gekwalificeerd voor deze lijst, want hij beëindigde zijn loopbaan kort na de eeuwwisseling. Een bikkelharde verdediger zoals ze die alleen in Italië maken, hoewel zijn vader een Oekraïense soldaat was. Speelde voor AS Roma, AC Milan en Juventus, maar bracht het grootste gedeelte van zijn loopbaan door bij Sampdoria. Hij won twee keer de landstitel, werd in 1982 wereldkampioen met Italië en stopte in 2000 bij Piacenza. Werd in 2014 ontslagen als trainer van Honvéd Boedapest.

Pietro Vierchowod in de Champions League-finale van 1996 met Ajacied Nwankwo Kanu.
Pietro Vierchowod in de Champions League-finale van 1996 met Ajacied Nwankwo Kanu.

Alessandro Costacurta (41 jaar en 25 dagen)
Multifunctionele verdediger met batterijen die maar niet leeg leken te raken. Behalve een leenbeurt bij Monza speelde Alessandro Costacurta voor geen enkele andere club dan AC Milan. Hij maakte deel uit van het legendarische elftal met daarin het Nederlandse trio Ruud Gullit, Marco van Basten en Frank Rijkaard en is de oudste veldspeler aller tijden in de Serie A en in de Champions League. De 59-voudig international stopte in 2007. De zevenvoudig kampioen en vijfvoudig Champions League-winnaar startte daarna een weinig vruchtbare trainerscarrière die hij inmiddels al beëindigd heeft.

Amadeo Carboni (41 jaar, 1 maand en 10 dagen)
De oudste velspeler ooit in de Primera División. De Italiaanse linksback speelde tussen 1984 en 1997 in zijn vaderland, maar kende zijn beste periode tussen 1997 en 2006 bij Valencia. Opvallend, want hij was al 32 toen hij in Oost-Spanje neerstreek. Carboni speelde 346 officiële wedstrijden voor Los Che, waarmee hij twee keer kampioen werd en twee keer de Champions League-finale verloor. Werd na zijn carrière technisch directeur bij Valencia, maar werd al snel ontslagen. Ook technische functies bij Royal Moeskroen en Inter werden geen succes.

Amadeo Carboni in 2003 in duel met Steven Pienaar van Ajax.
Amadeo Carboni in 2003 in duel met Steven Pienaar van Ajax.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.