Tottenham na onwaarschijnlijk spektakelstuk volgende horde Ajax

Ajax neemt het in de halve finale van de Champions League op tegen Tottenham Hotspur. De ploeg van manager Mauricio Pochettino schaarde zich na een waar spektakelstuk tegen de sterren van Manchester City bij de laatste vier in het miljardenbal.

Manchester City
4 - 3
Tottenham Hotspur

Manchester City moest vol aan de bak na de verrassende 1-0 nederlaag in de heenwedstrijd. Toch hield Pep Guardiola aanvallende sterren als Leroy Sané, Gabriel Jesus en Riyad Mahrez op de bank. Tottenham Hotspur begon zonder pure spits aan de wedstrijd. Heung-Min Son verving de geblesseerde sterspeler Harry Kane, die vorige week in Londen tegen City al vroeg de strijd moest staken vanwege een enkelblessure.

Krankzinnige start
City begon extreem aanvallend aan de wedstrijd en poetste al in de vierde minuut de achterstand uit het heenduel weg. Kevin De Bruyne vond Raheem Sterling op de linkerflank en de Engelse international trok naar binnen om vervolgens feilloos raak te schieten in de verre hoek: 1-0. City leek daarmee een droomstart te beleven, maar al snel lag de wedstrijd op zijn kop.

Aymeric Laporte schutterde in de City-defensie en gaf de bal in een poging weg te werken zomaar aan Son, die via de voeten van keeper Ederson de gelijkmaker aantekende. De doelman ging daarbij wel erg vroeg naar de grond. Twee minuten later was Ederson wederom geklopt en weer was Laporte de gebeten hond. De normaal zo betrouwbare verdediger verspeelde de bal na een slechte aanname aan Lucas Moura, die een sprint inzette en Christian Eriksen vond. De Deen behield het overzicht en bediende Son, die vanaf de rand van de zestien met veel gevoel de verre hoek vond: 1-2.

Heung-Min Son viert een van zijn doelpunten in het Etihad Stadium.

Zo zat Tottenham ineens op rozen, maar wederom duurde dat gevoel van relatieve veiligheid niet lang. In de elfde minuut werd het namelijk alweer 2-2. Sergio Agüero speelde de opvallend vrijstaande Bernardo Silva aan op de rechterflank en de Portugees schoot via Danny Rose met de nodige mazzel raak. Nooit eerder vielen er vier doelpunten in de eerste elf minuten van een Champions League-wedstrijd.

Beide ploegen moesten duidelijk even bijkomen van al het spektakel en schakelden een versnelling terug. Dat betekende wel dat City het duel wat meer in handen kreeg. De eerste echte kans na de vier goals leverde direct wéér een doelpunt op. Na een snel genomen vrije trap combineerde De Bruyne met Bernardo. De Belg besloot de bal hard en laag voor te geven en bij de tweede paal liep Sterling binnen: 3-2. Een volgende tegenvaller voor Spurs volgde al snel toen Moussa Sissoko zich vanwege een liesblessure noodgedwongen moest laten vervangen.

Raheem Sterling juicht na het maken van de 3-2.

Tottenham-manager Mauricio Pochettino koos voor spits Fernando Llorente en voerde daarmee een aanvallende wissel door. Toch bleef City oppermachtig in de fase die vlak voor en vlak na rust volgde. Een geweldige redding van Hugo Lloris op een pegel van De Bruyne voorkwam tien minuten na rust de door City zo gewenste 4-2. David Silva kopte even later rakelings naast. Aan de andere kant zorgde Llorente voor gevaar, maar zijn kopbal was een prooi voor Ederson.

Het was een zeldzame speldenprik van Tottenham, dat het tweeluik na een uur helemaal uit handen leek te geven. De Bruyne zette Agüero met een geweldige actie voor het doel van Lloris en de Argentijn schoot snoeihard raak: 4-2. Daarmee had City voor het eerst een voorsprong te pakken die voldoende was voor een plek in de halve finale van de Champions League.

Volgende ommekeer
Manchester City ging nadrukkelijk op zoek naar een vijfde goalen hield Tottenham zwaar onder druk. De 4-3 viel dan ook volledig uit het niets. In de 73ste minuut werkte Llorente de bal van dichtbij met zijn heup achter Ederson en zo stond Tottenham virtueel weer in de halve finale. Het was een nieuw hoofdstuk in een knotsgekke en voor de neutrale toeschouwer weergaloze wedstrijd. Lang was het wachten op een volgende kans dan ook niet: Agüero miste uit kansrijke positie.

Ook Ilkay Gündogan kreeg nog een prima kans op een vijfde City-treffer, maar het Etihad Stadium ontplofte pas in de derde minuut van de extra tijd. Agüero brak door en gaf mee aan Sterling, die met links Lloris voor de derde keer verschalkte en City naar de halve finale leek te schieten. Niets bleek echter minder waar, want de VAR keurde het doelpunt af vanwege buitenspel van Agüero en liet de City-fans in mineur achter. Zo bleef een anticlimax uit voor Tottenham en plaatsten de Londenaren zich voor het eerst in de clubhistorie voor de halve finale van de Champions League, waarin Ajax de tegenstander is. In die halve finale moet Son het heenduel missen; de Zuid-Koreaan is na zijn gele kaart automatisch voor één duel geschorst.