Topspanning in poule B nacompetitie

De spanning in poule B van de nacompetitie is tot ongekende hoogten gestegen. Doordat FC Volendam bij Sparta won (1-3) en doordat ADO Den Haag met Excelsior de punten deelde (1-1), staan nu drie ploegen met een nagenoeg gelijk puntenaantal aan kop.

Wie er straks promoveert, dan wel in het geval van Sparta in de eredivisie mag blijven, is nog volkomen ongewis. Door de uitslagen van zondag, mogen zowel Sparta (zeven punten), Excelsior (zeven) als ADO Den Haag (vijf) nog aanspraak maken op de eerste plaats in poule B. Zelfs FC Volendam (drie) heeft nog een miniem kansje.

FC Volendam zorgde in Rotterdam-West voor de grootste verrassing. Een onthutsend zwak Sparta ging tegen de al bijna kansloze Volendammers volledig voor gaas. Middenvelder Maurice Buys gaf de gasten na drie minuten al de leiding, waarna Nourdin Boukhari via een strafschop nog even wat terug kon doen. Cerezo Fung a Wing en nogmaals Buys bepaalden de eindstand: 1-3.

Excelsior kwam een paar kilometer verderop met de schrik vrij. Door een doelpunt van Emiel van Eijkeren in de 42ste minuut hadden de Hagenezen lange tijd uitzicht op de overwinning. Woudestein, bevolkt door slechts 1724 toeschouwers, zag de thuisploeg in de tweede helft kans op kans verprutsen. Voor toen Hagenaar Jan Paul Saeijs tien minuten voor het einde zijn tweede gele kaart kreeg, was er sprake van een heuse stormloop van Excelsior.

Toch duurde het tot de negentigste minuut eer Thomas Buffel de gelijkmaker op het bord bracht. Een tweede treffer van de Belg in blessuretijd werd door scheidsrechter Braamhaar afgekeurd. Door deze uitslag gaan beide Rotterdamse kemphanen woensdag met een gelijk puntenaantal de 'finale' in poule B aan. Excelsior beschikt ten opzichte van Sparta over het betere doelsaldo.