Topscorer Falcao bezorgt Atlético zege Europa League

Atlético Madrid heeft woensdagavond in de Europa League-finale de eindzege naar zich toe getrokken door Athletic de Bilbao te verslaan met 3-0. Spits Radamel Falcao was de gevierde man in het Spaanse onderonsje; hij nam twee treffers voor zijn rekening.

Topscorer Falcao bezorgt Atlético zege Europa League

Falcao had slechts zes minuten nodig om de ban te breken. Met de manier waarop de Colombiaan de score opende toonde hij zijn grote klasse. Door een afwachtende houding van Bilbao-verdediger Fernando Amorebieta mocht de aanvalsleider van Atlético de tijd nemen om de bal goed te leggen. Wat volgde was een schitterende inzet die doel trof in de bovenhoek: 1-0.

Met die goal zette Falcao niet alleen zijn ploeg op voorsprong, maar liet hij ook Klaas-Jan Huntelaar achter zich. De twee spitsen deelden voor aanvang van de finale de eerste plaats in het topschuttersklassement van de Europa League. De elfde treffer van Falcao maakte aan die eervolle vermelding voor Huntelaar een einde.

Nadat ook de eerste wapenfeiten van Bilbao, via Fernando Llorente (tikte naast) en Iker Muniain (hard afstandsschot) vielen te noteren, sloeg Falcao opnieuw toe. En wederom speelde Amorebieta een negatieve hoofdrol. Hij treuzelde in zijn eigen strafschopgebied met de bal aan de voet en verloor het speeltuig aan Arda Turan. De Turkse aanvaller bezorgde de bal bij Falcao die zich met een knappe kapbeweging de vrijheid verschafte om opnieuw raak te schieten.

De 2-0 was voor Falcao zijn twaalfde treffer van het toernooi, hetgeen betekent dat hij zich voor de tweede keer op rij tot topscorer van het toernooi kroont. Vorig seizoen had hij als meest trefzekere speler een flink aandeel in de eindzege van FC Porto.

In het tweede bedrijf meldde Bilbao zich wel meer en meer bij de goal van de Madrilenen, maar hield de Belgische doelman Thiebaut Courtois met de nodige goede reddingen zijn doel schoon. Diego maakte in de slotfase aan alle twijfel een einde door na een knappe actie de bal in de verre hoek te plaatsen: 3-0.

Zodoende wint Falcao, die vlak voor de 3-0 ook nog de paal raakte, de Europa League voor de tweede keer op rij en Atlético voor de tweede keer in drie jaar. In 2010 versloegen de Madrilenen in de eindstrijd Fulham. Bilbao grijpt naast de eerste Europa Cup-zege in de clubgeschiedenis. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's