Topmiddag voor vrouwen Ajax: ruime zege, periodetitel én koppositie

De vrouwen van Ajax hebben zondag een topmiddag beleefd. PSV werd met ruime cijfers verslagen waardoor het de koppositie van Feyenoord overnam én de periodetitel pakte. Periodewinnaars maken via knock-outwedstrijden kans op het winnen van de zogeheten Eredivisie Cup.

Ajax
5 - 1
PSV
PSV

Ajax besliste het duel eigenlijk al in de eerste helft. Marjolijn van den Bighelaar zette de Amsterdamse vrouwen al binnen twee minuten op voorsprong. Halverwege de eerste helft kwam daar nog een doelpunt bij. Nadine Noordam verdubbelde de voorsprong op aangeven van Oranje-international Sherida Spitse. Slechts één minuut later stond het zelfs 3-0. Chasity Grant was de doelpuntenmaker.

Na een uur moest PSV tot overmaat van ramp ook met tien verder. Anika Rodriguez kreeg haar tweede gele kaart. De overtalsituatie leverde voor Ajax een doelpunt op. Romée Leuchter, die ook de assist leverde bij de derde treffer, maakte nu zelf de vierde goal. Uit een vrije trap maakte PSV nog wel een eretreffer via Mandy van den Berg en bepaalde Leuchter de eindstand op 5-1.

Door de overwinning pakt Ajax de periodetitel en neemt het de koppositie over van Feyenoord, dat dit weekend met 0-0 gelijkspeelde tegen FC Twente.

Feyenoord
Feyenoord
0 - 0
FC Twente
FC Twente

Feyenoord en FC Twente speelden in de eerste helft weinig klaar op Varkenoord. Beide partijen kregen slechts één goede kans om de score te openen. Fenna Kalma ontving de bal van Kerstin Casparij en schoot naast, terwijl aan de andere kant Daphne van Domselaar redde op een kopbal van Romée van de Lavoir. Ook in de tweede helft slaagde Feyenoord er niet in de Twentse muur te breken. Kalma kreeg nog een goede kopkans na een voorzet van Renate Jansen en in blessuretijd mikte Pia Rijsdijk namens Feyenoord naast.

sc Heerenveen
1 - 0
ADO Den Haag

Na een aantrekkelijk begin op Sportpark Skoatterwâld opende sc Heerenveen na een kwartier de score. De bal werd breed gelegd op Zoï van de Ven, die eenvoudig kon binnen tikken. ADO kreeg hierna diverse kansen om langszij te komen; zo mikte Amber Verspaget tegen de paal. Na de pauze werd er aan beide kanten gevaar gesticht en de beste mogelijkheid was nog voor Chimera Ripa, die de bal enkele centimeters naast schoof. Heerenveen hield in ieder geval stand en boekte zijn tweede overwinning van het seizoen.

Alkmaar
Alkmaar
5 - 1
Excelsior
Excelsior

VV Alkmaar stelde de overwinning al in de eerste helft veilig. De thuisploeg keek binnen zeventien minuten tegen een comfortabele 2-0 voorsprong aan: Emmeke Henschen opende de score en Sanne Koopman verdubbelde de marge door na een voorzet binnen te tikken. Met een afstandsschot deed Frederique Nieuwland wat terug, maar via Judith Roosjen kwam VV Alkmaar wederom tot scoren. Na de pauze liep VV Alkmaar via opnieuw Koopman en Charlotte Hulst uit naar 5-1.