Topdrie landgenoten: Van der Wiel, Mario Been en Hersi

VI volgt de verrichtingen van alle Nederlanders in het buitenland op de voet. Hier het overzicht van uitblinkende landgenoten van afgelopen weekend.

Topdrie landgenoten: Van der Wiel, Mario Been en Hersi

Club Paris Saint-GermainDuel Toulouse – Paris Saint-Germain 0-4Datum Vrijdag 1 februari 2013

Gregory van der Wiel zal met een goed gevoel het weekend zijn ingegaan. Vrijdagavond maakte hij op bezoek bij Toulouse zijn eerste doelpunt in dienst van Paris Saint-Germain. De ex-Ajacied tikte op aangeven van Zlatan Ibrahimovic de 4-0 eindstand op het scorebord en deelde zijn vreugde daarna met onder anderen Maxwell (foto), net als Ibrahimovic een voormalige speler van de Amsterdamse landskampioen.

Dat hij scoorde was voor Van der Wiel een echte bonus, want hij mag zich in Parijs al in zijn handen wrijven als hij speelt. In de bekerwedstrijd tegen datzelfde Toulouse op 23 januari stond de 25-jarige rechtsback voor het eerst sinds het Champions League-duel met FC Porto op 4 december weer eens in de basis.

Drie dagen daarvoor had Van der Wiel zijn laatste competitieoptreden gemaakt als invaller tegen Olympique Nice. In de zes daaropvolgende competitiewedstrijden bleef hij op de bank. Vrijdagavond liet trainer Carlo Ancelotti Van der Wiel bij een 2-0 voorsprong weer eens invallen voor reserve-aanvoerder Christophe Jallet.

Wellicht dat er meer actiemomenten volgen nu lijstaanvoerder PSG vanaf volgende week met het Champions League-tweeluik tegen Valencia ook weer Europese beslommeringen heeft. Van der Wiel zal de drukke periode na zijn doelpunt met zelfvertrouwen tegemoet zien.


Club
Duel
Datum

Trainer Mario Been leek met RC Genk even de weg kwijt gezien de vijf nederlagen die hij met zijn ploeg te verwerken kreeg in de maanden december en januari. De 4-1 overwinning van afgelopen zondag op Club Brugge doet vermoeden dat hoop op betere tijden gerechtvaardigd is. Vooral omdat de Bruggenaren voor het eerst een competitiewedstrijd verloren onder de in november aangestelde coach Juan Carlos Garrido.

Genk blijft met 42 punten meedoen in de subtop en verwees Club Brugge door de klinkende zege naar de zesde plaats. 'Vooral de manier waarop we dat deden, doet deugd. Het is een heel verdiende zege', vertelde een verheugde Been zondag na afloop van het duel. 'Ik zal niet zeggen dat Play-off I nu binnen is, maar dit is een goeie stap. Het zorgt voor meer rust in de ploeg.'

Met nog vijf wedstrijden te gaan staat Genk zeven punten voor op nummer zeven KV Kortrijk, dat het voor moet blijven om mee te blijven strijden om Europees voetbal. Het seizoen biedt wat dat betreft nog voldoende uitdagingen, want Genk strijdt nog altijd op drie fronten.

Over een maand staat de return van de halve finale in de Belgische beker met Anderlecht, dat een 1-0 voorsprong verdedigt, gepland. Over anderhalve week treedt Been met zijn elftal aan tegen VfB Stuttgart in de zestiende finale van de Europa League.


Club
Duel
Datum

Youssouf Hersi heeft er met twee goals aan bijgedragen dat het eerste seizoen van Western Sydney Wanderers in de Australische A-League tot dusver één groot succesverhaal is.

Door een 4-2 overwinning op directe concurrent Adelaide United blijven de Wanderers derde op de ranglijst en verlengden hun zegereeks tot liefst negen competitiewedstrijden. Met slechts vier punten achterstand op koploper Central Coast Mariners behoort zelfs de landstitel in het debuutjaar nog tot de mogelijkheden.

Hersi opende in het Hindmarsh Stadium in Adelaide vlak voor rust de score en maakte zeven minuten na de pauze de 3-0. Dat leidde bij trainer Tony Popovic tot een lofzang. 'We hebben het beste nog niet van hem gezien. Toen hij hier kwam had hij pas een handvol wedstrijden gespeeld. Hij wordt beter en beter, er zit nog veel meer in het vat.'

Vice-aanvoerder Nikolai Topor-Stanley onderschreef de woorden van zijn coach. 'Hersi verdient het om in de spotlights te staan. Zondagavond was hij geweldig, hij is een enorme aanwinst voor ons team', aldus de Australiër met Poolse roots over Hersi, die inmiddels vier competitiegoals achter zijn naam heeft. Samenstelling: Tim Vos

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's