Topclubs bereiken akkoord met KNVB over solidariteitsfonds

Reacties

Ajax, AZ, Feyenoord en PSV hebben met de KNVB een akkoord bereikt over een solidariteitsfonds dat het betaald voetbal door de coronacrisis moet loodsen. De topclubs zullen daarin elk een bedrag storten.

Topclubs bereiken akkoord met KNVB over solidariteitsfonds
© Pro Shots

Ajax zal door de aanstaande inkomsten uit de Champions League het grootste bedrag inleggen, zo'n drie miljoen euro. De andere drie topclubs storten elk zo'n half miljoen euro in het solidariteitsfonds. Als de Alkmaarders als nummer twee van de Eredivisie via de voorronde de poulefase van het miljardenbal bereiken, verhogen zij hun bijdrage. Op het moment dat Willem II de groepsfase van de Europa League haalt, doet de club uit Tilburg ook mee aan het fonds.

De bedragen komen bovenop de afspraken die al zijn gemaakt in het kader van de veranderagenda. De komende drie jaar zouden de topclubs vijf procent van de Europese inkomsten afdragen aan de Eredivisie CV. Dit was eigenlijk bedoeld voor de overgang van kunst- naar natuurgras, maar kan nu op een andere manier worden ingezet.

Ook hoofdsponsor ING en de KNVB leveren elk een bijdrage van vijf miljoen euro aan het solidariteitsfonds voor het betaald voetbal. Bij de voetbalbond is de 3,5 miljoen euro die jaarlijks wordt overgemaakt aan de profclubs al meegerekend. Daarnaast stoppen ook de internationals (mannen en vrouwen) gezamenlijk één miljoen in het potje.

Het akkoord over het solidariteitsfonds is een belangrijk onderdeel van het reddingsplan dat KNVB-directeur Eric Gudde donderdag zal presenteren in Den Haag. Bovendien is het een belangrijk signaal dat de neuzen in het betaald voetbal nu eindelijk dezelfde kant op staan, na alle verdeeldheid rondom het beëindigen van de competitie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.