Topaankoop Jørgensen maakt het verschil voor Feyenoord

Reacties

Zijn komst werd op 17 juni 2016 wereldkundig gemaakt en deed niet meteen bij iedereen een belletje rinkelen, maar de van FC Kopenhagen afkomstige Nicolai Jørgensen bleek een topaankoop. Dankzij de doelpunten en de assists van de nu 26-jarige Deen kroonde Feyenoord zich dit seizoen voor de eerste keer deze eeuw tot kampioen van Nederland.

Topaankoop Jørgensen maakt het verschil voor Feyenoord

'Hij is een balvaardige en tegelijk fysiek sterke aanvaller, die niet alleen scorend vermogen heeft, maar ook de kwaliteiten om de ploeg beter te laten voetballen', aldus technisch directeur Martin van Geel vorig jaar na het contracteren van Jørgensen. 'We volgen Nicolai al langere tijd en zijn ervan overtuigd dat hij een echte versterking voor ons is.' De spits kon naar meerdere buitenlandse clubs. 'Maar hij kiest er heel bewust voor om zich in de Nederlandse competitie bij Feyenoord verder te ontwikkelen en gaat bij ons de concurrentie aan om de spitspositie.'

Al snel won Jørgensen de concurrentiestrijd van Michiel Kramer, die vorig seizoen veertien keer trefzeker was in dertig competitieduels. De geboren Rotterdammer liet Feyenoord echter niet beter voetballen. Jørgensen deed dat wel en ook meteen vanaf zijn eerste wedstrijd in de Eredivisie. De spits, die flopte bij Bayer Leverkusen, was tijdens de seizoensouverture op bezoek bij FC Groningen meteen goed voor een doelpunt en een assist. Feyenoord won met 0-5, nam daardoor meteen de koppositie in en stond deze in het restant van het seizoen niet meer af.

Nicolai Jørgensen liet zich meteen van zijn beste kant zien tijdens zijn Eredivisie-debuut.
Nicolai Jørgensen liet zich meteen van zijn beste kant zien tijdens zijn Eredivisie-debuut.

Jørgensen stond er ook telkens toen het moest. Half oktober tijdens het uitduel met NEC keek Feyenoord tot de 79ste minuut tegen een 1-0 achterstand aan, maar door een doelpunt en een assist van de Deen werd het nog 1-2. Anderhalve maand later dreigde het op bezoek bij FC Utrecht helemaal mis te gaan toen de Domstedelingen in de 84ste minuut op een 3-1 voorsprong kwamen, maar in de extra speeltijd was Jørgensen weer goud waard met een doelpunt en een assist. Zowel in Nijmegen als Utrecht was het Kramer die als invaller profiteerde van het voorbereidend werk van Jørgensen.

Zijn beste wedstrijd speelde Jørgensen op 12 maart tegen AZ. Feyenoord won met 5-2 en de spits was bij alle doelpunten betrokken: drie goals en twee assists. En tijdens de laatste echt lastige horde op weg naar het kampioenschap nam Jørgensen Feyenoord opnieuw bij de hand. Dankzij twee vroege doelpunten van de Deen werd het 0-2 op bezoek bij Vitesse, waardoor het bijna niet meer mis kon gaan voor de Rotterdammers. Eigenlijk kan bijna niemand dit seizoen tippen aan Jørgensen, die met 21 doelpunten Eredivisie-topscorer werd en elf keer een ploeggenoot in staat stelde te scoren.

De tien seizoenen hiervoor werd alleen Graziano Pellè met een hoger aantal doelpunten clubtopscorer, maar in totaal was de Italiaan nooit bij meer dan 29 doelpunten per seizoen betrokken als doelpuntenmaker of aangever. Vorig seizoen was Dirk Kuijt de Most Valuable Player van Feyenoord met negentien goals en drie assists. Eerder deze eeuw in zijn eerste periode in De Kuip kon de Katwijker nog veel betere cijfers overleggen. Zo was hij in 2004/05 als MVP bij liefst 43 doelpunten (29 doelpunten, veertien assists) betrokken. Maar Feyenoord kwam dat seizoen niet verder dan de vierde plaats.

SeizoenTopscorerGoalsAssistsTotaal
2006/07Angelos Charisteas9312
2007/08Roy Makaay13720
2008/09Roy Makaay16420
2009/10Jon Dahl Tomasson11314
2010/11Luc Castaignos15217
2011/12John Guidetti20222
2012/13Graziano Pellè27128
2013/14Graziano Pellè23629
2014/15Colin Kazim-Richards11516
2015/16Dirk Kuijt19322
2016/17Nicolai Jørgensen211132

Jørgensen kroont zich meteen in zijn eerste seizoen tot kampioen en gaat daardoor met Feyenoord de Champions League in. De spits wordt wel in verband gebracht met andere clubs, maar liet weten de Rotterdammers trouw te blijven. In het kampioenenbal moet Jørgensen het onervaren Feyenoord opnieuw bij de hand nemen. Hij weet in ieder geval hoe het is om te scoren op dat podium. In het seizoen 2013/14 opende hij de score tijdens het thuisduel van FC Kopenhagen met Juventus (1-1).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.