Toivonen scoort vlak na zelden vertoonde rode kaart in CL-voorronde

Malmö FF heeft dinsdagavond de allereerste stap gezet richting de groepsfase van de Champions League. In de eerste voorronde won de regerend kampioen van Zweden met 3-2 van Víkingur Reykjavík. Een van de doelpunten werd gemaakt door Ola Toivonen, terwijl de bezoekers uit IJsland eenReykjavík opmerkelijke rode kaart incasseerden. Volgende week dinsdag is de return in Reykjavík.

Malmö, dat met Sergio Peña en Niklas Moisander nog twee ex-Eredivisionisten in de basis had staan, kwam na een kwartier op voorsprong via een van richting veranderd schot van Martin Olsson. Zeven minuten voor de rust trok Kristall Máni Ingason de stand gelijk met een laag schot, waarna Ingason gebaarde dat het Malmö-publiek stil moest zijn. Tot zijn zichtbare verbazing vond scheidsrechter Dumitru Muntean die provocerende doelpuntviering een tweede prent waard, na een eerdere kaart voor een vermeende schwalbe.

Malmö profiteerde al gauw van het numerieke overwicht. Met een knappe kopbal in de verre linkerhoek bracht Toivonen de thuisploeg op een 2-1 voorsprong in de slotfase van de eerste helft. Zes minuten voor tijd tilde Veljko Birmancevic de score naar 3-1 met een diagonale inzet, maar in de blessuretijd leidde defensief geklungel van Malmö tot een van richting veranderd schot van Helgi Gudjónsson, dat keeper Johan Dahlin te machtig bleek.

De weg naar de groepsfase is lang voor Malmö, maar werd vorig seizoen nog met succes overbrugd. Via zeges op Riga, HJK, Rangers en Ludogorets drong de club door tot het hoofdtoernooi, waarin slechts één punt werd gepakt in een groep met Zenit Sint-Petersburg, Chelsea en Juventus. Malmö eindigde als laatste in de poule. Ten opzichte van veel andere clubs heeft Malmö het voordeel dat het midden in de eigen competitie zit, al is de huidige vijfde plaats in Zweden teleurstellend te noemen.