Titelstrijd nadert kookpunt door misstap Feyenoord bij PEC

Feyenoord heeft zondag kostbaar puntenverlies geleden op bezoek bij PEC Zwolle. De Rotterdammers moesten genoegen nemen met een 2-2 gelijkspel nadat de thuisploeg razendsnel op een 2-0 voorsprong kwam. Steven Berghuis voorkwam met twee goals verdere schade voor de koploper, die nu nog maar één punt meer bezit dan Ajax, dat zaterdag met 1-5 won bij NEC.

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst moest op het laatste moment een mutatie doorvoeren in zijn opstelling. Doordat Nicolai Jørgensen afhaakte in de warming-up, verscheen de in eerste instantie gepasseerde Dirk Kuijt alsnog aan de aftrap. Vanzelfsprekend keerde Tonny Vilhena terug in de basis nadat hij de voorbije twee duels miste wegens een schorsing.

Net als vorige week in de titanenstrijd tegen Ajax en eerder in het uitduel met Sparta Rotterdam kwam Feyenoord dramatisch uit de startblokken. Queensy Menig, die afgelopen donderdag tegen Roda JC Kerkrade nog een modderfiguur sloeg door een zeer grote kans te missen, omspeelde in derde minuut doelverdediger Brad Jones en tikte de bal simpel binnen. Daarmee hield de aanvaller zich aan zijn belofte om beterschap te tonen als hij opnieuw in zo'n kansrijke positie zou komen.

Feyenoord - dat de afgelopen vier seizoenen telkens verloor op het kunstgras in Zwolle - probeerde PEC na deze horrorstart vroeg vast te zetten, maar moest steeds waken voor de uitbraken van de thuisploeg. In de dertiende minuut werd de opgave voor de Rotterdammers om Overijssel met drie punten te verlaten nóg zwaarder. Rechtsback Bram van Polen rondde met buitenkant rechts af na een fraaie PEC-aanval.

Bram van Polen is het middelpunt van Zwolse vreugde na de 2-0.

In de wetenschap dat Feyenoord in februari 2015 voor het laatst zegevierde na een 2-0 achterstand, probeerden de Rotterdammers een inhaalrace in gang te zetten. De eerste stap werd in de 26ste minuut gezet, met enig fortuin. Doelman Mickey van der Hart van PEC Zwolle liet zich verrassen door een ogenschijnlijk houdbaar schot van Berghuis. Feyenoord putte moed uit de aansluitingstreffer en maakte het de thuisploeg steeds lastiger, met name omdat Eljero Elia en Jens Toornstra beter in de wedstrijd kwamen.

De koploper drukte het overwicht evenwel moeizaam tot kansen uit. Gelukkig voor Feyenoord kreeg Berghuis het negen minuten na de hervatting opnieuw op zijn heupen. In de stijl van Arjen Robben trok de buitenspeler naar binnen, waarna hij Van der Hart kansloos liet met een schot in de korte hoek. Berghuis is nu in zijn laatste vier Eredivisie-duels bij liefst vijf goals rechtstreeks betrokken geweest met een treffer of een assist.

Feyenoord zette in het warme Zwolle vervolgens de jacht op de 2-3 in en was daar halverwege de tweede helft zeer dichtbij. Toornstra verzuimde een rebound te benutten nadat Van der Hart een schot van Elia keerde. Vlak daarna voorkwam de PEC Zwolle-keeper dat Berghuis van dichtbij zijn derde treffer liet aantekenen. De thuisploeg, waar Van Polen en Kingsley Ehizibue uitvielen, liet zich in aanvallend opzicht helemaal niet meer gelden en gokte op een punt.

Blessure El Ahmadi
Met Michiel Kramer voor Kuijt bracht Van Bronckhorst ruim een kwartier voor tijd een aanvallende troef in. Er ontstonden nog genoeg hachelijke momenten voor het doel van de onzeker ogende Van der Hart, maar echt grote mogelijkheden bleven in de slotfase uit. Althans, voor Feyenoord. Na een counter zorgde Stef Nijland in de blessuretijd bijna nog voor de 3-2 van PEC Zwolle.

Een tegenvaller voor Feyenoord was dat Karim El Ahmadi zich in de 82ste minuut moest laten wisselen voor Renato Tapia vanwege een blessure. Voor PEC is het gelijkspel zeer welkom in de strijd om handhaving. De equipe van trainer Ron Jans heeft als nummer twaalf vier punten meer dan nummer zestien NEC.

Feyenoord, dat nog wel een veel beter doelsaldo heeft dan Ajax, neemt het volgende week zondag in De Kuip op tegen FC Utrecht en treft daarna nog Vitesse (23 april, uit), Excelsior (7 mei, uit) en Heracles Almelo (14 mei, thuis).