Titelhouder Bayern dendert met zeldzaam grote cijfers over Atlético heen

Bayern München heeft bij de start van het nieuwe Champions League-seizoen absoluut geen gas teruggenomen. De winnaar van de vorige editie boekte tegen Atlético Madrid op overtuigende wijze zijn twaalfde zege op rij in het miljardenbal. Eerder op de avond gaf Red Bull Salzburg de overwinning uit handen tegen Lokomotiv Moskou. Wel gaf het Hongaarse toptalent Dominik Szoboszlai zijn visitekaartje af door onder toeziend oog van scheidsrechter Serdar Gözübüyük op prachtige wijze te scoren.

Bayern München
4 - 0
Atlético Madrid

Voor Bayern was de thuiswedstrijd tegen Atlético de eerste in de Champions League sinds de gewonnen finale op 23 augustus tegen Paris Saint-Germain. De ploeg van trainer Hansi Flick won in aanloop naar de eindstrijd al zijn tien wedstrijden en gaf tegen Atlético, vorig seizoen uitgeschakeld in de kwartfinale door RB Leipzig (1-2), een vervolg aan die indrukwekkende reeks.

De eerste mogelijkheid was nog wel voor Luis Suárez, maar daarna kwam Bayern op stoom. Nadat Niklas Süle na een kwartier nog de paal had geraakt uit een corner, was het na 28 minuten wel raak toen Kingsley Coman na een prachtpass van Joshua Kimmich de bal langs Jan Oblak schoof. Twaalf minuten later was Coman de aangever bij de 2-0. Leon Goretzka schoot droog raak.

Meteen na rust bleek dat Atlético zich ondanks de dominantie van Bayern nog niet gewonnen gaf. João Félix verraste Manuel Neuer met een volley na een afgeslagen voorzet, maar in de herhaling bleek dat Luis Suárez in buitenspelsituatie in de baan van het schot stond en het zicht van de Bayern-doelman daardoor waarschijnlijk belemmerde. En dus werd de goal afgekeurd.

Atlético bleef het daarna proberen, maar in de 65ste minuut was het na een geweldige knal van afstand van Corentin Tolisso wel gedaan. Die maakte meteen de kracht van dit Bayern duidelijk, want de ploeg van Diego Simeone kreeg dit seizoen pas één goal tegen in vier competitieduels en voor een wedstrijd met drie tegengoals moeten we terug naar 4 mei 2019 (Espanyol, 3-0).

Sindsdien incasseerde Atlético dus nooit meer dan twee doelpunten in een wedstrijd, maar op Bayern staat simpelweg geen maat. Dat bleek toen Coman al slalommend er ook nog 4-0 van maakte, iets wat Borussia Dortmund voor het laatst presteerde in oktober 2018 tegen Atlético. Het maakt nog maar eens duidelijk dat de recordkampioen van Duitsland ook dit seizoen weer een topfavoriet is.

Red Bull Salzburg
2 - 2
Lokomotiv Moskou

Salzburg deed vorig seizoen mede dankzij tien doelpunten van Erling Haaland goed mee in een poule met Liverpool en Napoli en zal dat dit seizoen opnieuw voor ogen hebben, nu het aan Atlético Madrid en Bayern München is gekoppeld in Groep A. Een goed resultaat in de eerste wedstrijd tegen Lokomotiv Moskou was dan welkom geweest, maar de Russen werkten daar niet aan mee.

Salzburg, met ex-Ajacied Max Wöber in de basis, moest na achttien minuten namelijk in de achtervolging toen Éder – matchwinner namens Portugal in de EK-finale van 2016 – raak kopte uit een door Rifat Zhemaletdinov verlengde corner. Pas vlak voor rust repareerde Szoboszlai, na het vertrek van Haaland de nieuwe parel van Salzburg, de schade door met een fantastische uithaal te scoren.

Zlatko Junuzovic had met het kort nemen van de corner een bescheiden aandeel in die gelijkmaker. Vijf minuten na rust zorgde de Oostenrijke routinier (33) zelf voor de voorsprong met een van richting veranderd schot. Daarmee leek Salzburg op koers te liggen, maar weinig overtuigend keeperswerk van Cican Stankovic op een kopbal van Vitali Lisakovich stond een overwinning in de weg.